Trygghetsvärdarna ska vara där ungdomarna är

De ska vara någonting mitt emellan polis, kompis, ordningsvakt och förälder, men framförallt ska de vara vuxna som kan skapa lugn och som de unga kan prata med.

Daniel Schönfeldt och Håkan Siverskog är kommunens nya trygghetsvärdar. Här med kommunens säkerhetschef Tobias Plantin.

Daniel Schönfeldt och Håkan Siverskog är kommunens nya trygghetsvärdar. Här med kommunens säkerhetschef Tobias Plantin.

Foto: Cecilia Tuohy

Katrineholm2021-02-08 20:52

Det handlar om kommunens två nya trygghetsvärdar: Daniel Schönfeldt och Håkan Siverskog. 

Nu i början har trygghetsvärdarna varit mycket på Järvenskolan, där majoriteten av kommunens högstadieelever är varje dag. De satsar på att lära känna ungdomarna, men finns också till hands när potentiellt stökiga situationer uppstår. 

– Det kan uppstå något tumult på skolan, någon skolvärd säger något, en elev säger något annat, men det är ofta så att kommunikationen mellan skolvärd och elev inte går bra, det brister på båda håll. Då kan vi ta över, säger Daniel Schönfeldt. 

Det var efter oro i centrum, främst runt Resecentrum, i höstas, med bland annat flera fall av misshandel, som kommunen ville ta krafttag och satsa på närvaro bland de unga. Daniel Schönfeldt anställdes under senhösten och sedan en vecka tillbaka är också Håkan Siverskog på plats. De arbetsleds av kommunens säkerhetschef Tobias Plantin, som både är glad åt och har stora förhoppningar kring satsningen. 

Trygghetsvärdarna ska vara där ungdomarna är, på skoltid eller på fritiden. Ordnas det nattfotboll i Nyhemshallen behövs de kanske för att skapa lugn bland dem som står utanför, är det oroligt i skolan kan de kanske bidra till bättre stämning i korridorerna, och ha mer tid än vad lärare och skolpersonal har. 

undefined
Daniel Schönfeldt och Håkan Siverskogs arbete som trygghetsvärdar går ut på att vara där ungdomarna är och sprida lugn och dämpa oroliga situationer.

– Bara genom att vara där skapar vi lugn. Står man i P-huset som gäng och vi är där har det dämpande effekt, säger Tobias Plantin. 

Arbetstiderna anpassas därför till situationen. 

– Efter skolan finns det kanske större behov än på morgonen. Vi har varit ute sena kvällar och nätter, men det har varit nästan fler vuxna än unga ute då, berättar Daniel Schönfeldt. 

Både han och Håkan Siverskog har erfarenhet av säkerhetsarbete och konflikthantering och tänker att de kan bidra också till andra säkerhetsåtgärder, som att identifiera mörka eller otrygga platser i stan. De kan också vara en länk till kommunens verksamheter. 

– I måndags kväll var vi ute och träffade unga på stan. De sa att det inte finns någonstans att ta vägen måndags- och tisdagskvällar. Då kan vi lyfta det till föreningslivet och till kulturförvaltningen. 

Idén med trygghetsvärdar är ny och oprövad. 

– Det finns kommuner som har centrumvärdar och trygghetsvärdar i bostadsområden, men som ändå inte är riktigt samma som våra trygghetsvärdar, säger Tobias Plantin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!