– Djulö är en samlingsplats, och det vill vi att det ska vara. Men från campingen har vi fått klagomål på att det samlas ungdomar med bilar och att deras ljud stör.
Det säger kommunens säkerhetschef Tobias Plantin. Under våren har kommunen tillsammans med polisen och verksamheter kring Djulö gjort en trygghetsvandring. Efter den planeras åtgärder som ska göra området lugnare.
– Med anledning av corona finns det ju begränsningar i hur många som får samlas, men också ett uppdämt behov av att samlas, säger Plantin.
En av åtgärderna som redan genomförts, är att klippa buskar och röja annan växtlighet i området. Polisen har också ökat sin närvaro runt Djulö.
– Sent på kvällarna när de vuxna inte är kvar samlas killar med sina bilar, och det är alltid nån som ska visa hur mycket det kan låta. Det stör vid campingen och sommarstugorna. Men vi ronderar där på kvällarna och åker också dit om det kommer larm, säger kommunpolis Johnny Onbiner.
Tobias Plantin säger att det har gett effekt:
– Vi har fått återkoppling från campingen att de är lugnare nu, trots att ungdomarna är kvar.
Under sommaren kommer inte bara poliser att synas runt området.
– Framför allt kommer vi att göra sociala insatser kopplade till unga. En grupp vi vill möta och jobba med är just motorburna ungdomar. Det handlar om att skapa dialog, ha meningsfulla aktiviteter och att trygga vuxna finns i området. Vi samverkar med personer som jobbar på fältet i sommar, som Lyckliga gatorna, Perrongen, ungdomsenheten, polisen, räddningstjänsten, kyrkan och vårt vaktbolag, säger Tobias Plantin.
Varken kommunpolisen eller säkerhetschefen säger att några race eller tävlingar mellan bilarna förekommer vid Djulö.
– De hänger där, precis som de gör på till exempel ÖoB:s parkering. De gasar så att det låter mycket och sladdar runt på parkeringen. Där de samlas kommer också vi att vara, för att göra saker tillsammans, inte bara störa bort dem, säger Tobias Plantin.
Förutom den sociala närvaron, diskuteras också andra åtgärder.
– Det kan till exempel vara farthinder, men vi vet inte om det är rätt lösning, säger Tobias Plantin.
– Om vi fick bestämma skulle det vara farthinder överallt, men området måste fortfarande vara tillgängligt för badgästerna. Man måste göra åtgärder med taktkänsla, säger Johnny Onbiner.