Trots skyhöga elpriser – därför klarar sig kommunen bra

Elpriserna rusar och många drabbas hårt. Det gäller dock inte Katrineholms kommun. Anledningen är att de har ett speciellt avtal, som innebär att elen handlas lång tid innan den används.

Kommunen drabbas inte av de höga elpriserna i någon större omfattning. På bild syns även Stefan Jansson.

Kommunen drabbas inte av de höga elpriserna i någon större omfattning. På bild syns även Stefan Jansson.

Foto: Anders Wiklund/TT och Stina Järperud

Katrineholm2021-12-03 06:58

Personer och företag som har rörliga elavtal har det tufft just nu. Anledningen är att elpriserna den senaste tiden har nått rekordhöga nivåer. I slutändan riskerar det också att leda till att varor blir dyrare. 

När det gäller Katrineholms kommun drabbas man dock inte av de höga elpriserna i någon större utsträckning. 

Stefan Jansson, fastighetschef på samhällsbyggnadsförvaltningen, säger att kommunen och dess fastighetsbolag har ett gemensamt elavtal. Förenklat innebär det att de börjar köpa el upp till fem år innan den ska användas. Det innebär att elen som just nu förbrukas är köpt utifrån priser som gällt tidigare. 

– Det är en e-handelspolicy som är framtagen för väldigt länge sedan. Den innebär att vi säkrar upp elen årsvis med olika procentdelar. I år har man säkrat upp emot 90 procent av förbrukningen, vilket gör att priset låsts fast och att vi inte påverkas så mycket av de höga priserna på elmarknaden just nu. Skulle dock utvecklingen fortsätta i flera år, skulle även vi påverkas, säger Stefan Jansson. 

Samtidigt använder sig kommunen av energibesparande åtgärder för att vara bättre rustade om priserna skulle börja rusa. 

– Det arbetet pågår hela tiden, framför allt i våra kommunala fastighetsbolag. Samtidigt förstår jag att de som sitter på rörliga avtal sitter illa till, säger Stefan Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!