Trots lagbrott anser Dahlström att stängning var rätt

I våras stängde kommunen sina äldreboenden cirka två veckor tidigare än regeringen fattade beslut i frågan. Trots att det var olagligt, anser Göran Dahlström (S) att det inte fanns något annat alternativ.

Göran Dahlström (S) anser att det var rätt att stänga äldreboendena i förtid i våras, trots att lagen säger tvärtom.

Göran Dahlström (S) anser att det var rätt att stänga äldreboendena i förtid i våras, trots att lagen säger tvärtom.

Foto: Carina Bergius och Emil Karlsson

Katrineholm2020-11-17 06:33

Den 13 mars infördes besöksförbud på samtliga äldreboenden i kommunen. Först drygt två veckor senare, den 30 mars, fattade regeringen beslut om att införa besöksförbud på samtliga äldreboenden i hela landet. I efterhand har kommunens beslut visat sig vara felaktigt, vilket uppmärksammades i Katrineholms-Kurirens ledare den 11 november.

Eftersom besöksförbud innebär en inskränkning av människors rörelsefrihet och rätt till familjeliv, kan inte en kommun fatta ett sådant beslut. Det har Folkhälsomyndighetens chefsjurist, Bitte Bråstad, sagt i en intervju med DN den 2 oktober. Till SVT sa hon den 1 oktober att kommunerna däremot kan avråda från besök under kortare perioder.

Men Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande, står fast vid att beslutet var rätt, även om det inte var lagligt. Han menar att regeringen och Folkhälsomyndighetens sena agerande tvingade kommunen att ta saken i egna händer.

– Jag skulle göra samma sak igen om jag bedömde att katrineholmarnas liv var i fara. Staten och Folkhälsomyndigheten var alldeles för sena och vi fick in smittan i äldreomsorgen väldigt tidigt. Just då var det något oklart lagmässigt, men min uppfattning var att det inte fanns någon annan utväg. Det var bara att stänga och sedan ta konsekvenserna, om det blir några, säger han.

Även Joha Frondelius (KD) anser att beslutet som fattades var nödvändigt. Att förebygga riskerna var viktigare än att följa lagen i det här fallet, anser han.

– Jag stod bakom beslutet att stänga boendena eftersom jag hade svårt att se en annan väg. Smittspridningen galopperade in på boendena. Även om frågorna är svåra tror jag att vi hade brustit i annat om vi inte hade gjort på det här sättet. När lagen dessutom är otydlig måste det kommunala självstyret agera, säger Joha Frondelius.

Tony Rosendahl (V) tycker däremot inte att lagen ska brytas, om kommunen på förhand vet vad som gäller. Men eftersom det fanns oklarheter tycker han att kommunen agerade utifrån bästa förmåga.

– Att bryta mot lagen har man inte gjort medvetet. Jag tror att det handlade om stress och okunskap. Uppsåtet var att skydda våra äldre. Hade det varit ett medvetet fel hade jag dock varit kritisk och i stället uppmanat människor att inte besöka boendena, precis så som det är i dag, säger Tony Rosendahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!