Trots KFAB:s jättevinst: "risk för eftersatt underhåll"

Det ekonomiska läget för KFAB och Kiab ser bra ut när 2020 summeras, där gynnsam väderlek är en av orsakerna. Men det finns orosmoln för hur underhållet sköts.

Ingmar Eriksson, vd för KFAB och Kiab, är nöjd med årets resultat och bolagens soliditet.

Ingmar Eriksson, vd för KFAB och Kiab, är nöjd med årets resultat och bolagens soliditet.

Foto: Roger Culmsee & Stina Järperud

Katrineholm2021-05-12 20:58

När årsredovisningarna för de kommunala bolagen Katrineholm fastighets AB och Katrineholms industrihus AB läggs till handlingarna, känner sig vd:n för de båda bolagen, Ingmar Eriksson, nöjd med resultatet. 2020 blev ett år med ett rejäl vinst på nedersta raden i båda bolagen. KFAB summerade 14,7 miljoner plus som årets resultat, medan Kiabs landade på plus 5,6 miljoner. 

– Vi har haft varmare väderlek och då har det inte gått åt lika mycket energi. 2020 har vi haft värmekostnader på cirka 80 procent av ett normalår. Fjärrvärmen har varit billigare och det påverkar oss ganska mycket. Om det hade varit jättekallt hade det slagit på ekonomin direkt, säger Ingmar Eriksson. 

Den totala omsättningen för båda bolagen är 405 miljoner. Tittar man på resultat efter finansiella poster – en siffra som inte påverkas av bland annat skatter, ränteintäkter och andra liknande resultatposter – gör bolagen tillsammans en vinst på 31 miljoner. 

undefined
Ingmar Eriksson, vd för KFAB och Kiab.

Ingmar Eriksson förklarar att ekonomin för bolagens olika verksamhetsområden skils åt, så att hyresgästernas pengar går till att rusta upp hyreshus medan lokaler för kommunal verksamhet har en egen renoveringsbudget. Övriga verksamhetslokaler ligger under Kiab och de har också klarat ekonomin bra trots att en del företagare beviljats hyresrabatt på grund av coronapandemin.

Lekmannarevisorn Jan-Olov Karlsson har granskat bolagens verksamheter och är i stort sett nöjd med hur bolagen sköts. Men han påtalar att det finns framtida risker med att inte göra nödvändigt underhåll på de kommunala verksamhetslokalerna, som till exempel skolor och särskilda boenden för äldre.

"En hyresnivå bör sättas så att bolaget klarar av nödvändigt underhåll avseende dessa fastigheter", skriver lekmannarevisorn. 

– Vi har ett belopp som kommunen har bestämt, där 60,50 kronor per kvadratmeter läggs på underhåll. Får vi behålla den summan samtidigt som vi bygger nytt, så kan vi lägga större delen av renoveringsbudgeten på de äldre fastigheterna och på så sätt komma ikapp, säger Ingmar Eriksson.

De långfristiga skulderna var oförändrade för Kiab, men KFAB ökade, trots vinsten, skulderna med 83 miljoner.

– Den största delen av de nya lånen är till kommunfastigheter, där vi har byggt Dufvegården och påbörjat byggnation av tre skolor – vid Sandbäcken, på Norr och vid Järvenskolorna. 

undefined
Bostäderna i kvarteret Hästen är en av flera nybyggnationer som har skett i KFAB:s regi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!