Trots inställt öppet hus blev gymnasievalet rätt

Ett år har gått sedan Phloi Pantakool och Tilda Karlsson gjorde sitt gymnasieval. Då var det precis som nu hög smittspridning och därför fick de inte besöka skolorna innan de skulle göra sitt val. "Första skoldagen var lite extra nervös eftersom man inte varit där", säger Tilda Karlsson.

Phloi Pantakool och Tilda Karlsson 
går första året på barn- och fritidsprogrammet på Lindengymnasiet. De är nöjda med inriktningen de valde och tycker att både lärarna och skolan är bra.

Phloi Pantakool och Tilda Karlsson går första året på barn- och fritidsprogrammet på Lindengymnasiet. De är nöjda med inriktningen de valde och tycker att både lärarna och skolan är bra.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2022-02-05 15:03

I februari varje år får niondeklassarna göra sitt gymnasieval. Vanligtvis brukar gymnasieskolorna anordna öppet hus så eleverna ska få en chans att besöka skolorna och träffa lärarna. Men på grund av smittan blev det aldrig av, berättar Phloi Pantakool och Tilda Karlsson. 

– Det blev inställt så vi fick inte kolla. Det var lite svårt att veta hur det skulle bli eftersom man inte fick träffa lärarna eller se skolan. Första skoldagen var lite extra nervös eftersom man inte hade varit där, säger Tilda Karlsson.

Men rätt blev det. Nu läser de barn- och fritidsprogrammet på Lindengymnasiet, vilket var deras förstahandsval och de båda trivs väldigt bra. 

Eftersom det aldrig blev något öppet hus fick de i stället mycket information digitalt och stöd av yrkes-och studievägledare, syv. Det var också på den vägen som Phloi Pantakool först fick höra talas om inriktningen.  

– Nej, jag visste inte att den fanns. Jag hade tänkt gå hotell- och restaurang men när jag pratade med syv så berättade de om det här programmet. Jag gillar barn och det kändes bra så jag följde magkänslan. Den väckte mitt intresse mer än de andra programmen, säger hon. 

Men för Tilda var det ingen nyhet. Hon visste redan vad hon ville gå. 

– Jag var väldigt säker. Jag har alltid velat jobba med människor och tanken är att jag ska utbilda mig till förskollärare sedan.

Arbetslivet får de känna på redan nu. Två dagar i veckan har de praktik på förskolor, vilket gör att eleverna tidigt får ett hum om vad som väntar om de väljer att fortsätta jobba i samma bransch. 

– Jag har egentligen ingen plan på vad jag ska göra efter gymnasiet men jag gillar att jobba med barn så antagligen kommer jag också välja den vägen, säger Phloi. 

De senaste två åren har elever och skolpersonal gång på gång, inom kort varsel, fått ställa om till distans. Det har lett till en del kreativa lösningar. De nior som inte har haft någon möjlighet att besöka skolorna kan göra det digitalt genom att följa med på en filmad rundtur. 

Har du något råd att ge till dem som ska göra sitt gymnasieval? 

– Tänk inte så mycket. Fråga dig själv "vad är jag intresserad av" och gå på magkänslan, säger Phloi Pantakool. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!