Trots behov finns det inga språkombud i kommunen

Allt fler personer med en annan språkbakgrund än svenska kommer att behöva kommunens omsorg framöver. Men arbetet med att möta de äldres behov genom så kallade språkombud har stannat av.

Katrineholm2011-10-04 17:07

För mer än tre år sedan gjordes en kartläggning av äldre utlandsfödda i Katrineholms kommun. Enligt den fanns det då inte underlag för att inrätta särskilda boenden för äldre utlandsfödda. Men det konstaterades att deras behov av omsorg kommer att öka.

Under projektets gång inventerades språkkunskaperna hos äldreomsorgens anställda. Det visade sig att det fanns minst 40 medarbetare som talade ett annat språk än svenska. Dessa skulle kunna fungera som språkombud, som skulle stödja sina kolleger med information om det aktuella språket och kulturen.

Men i dag finns det inga språkombud. Enligt Mikael Nord, assistent som uttalar sig för äldreomsorgschefen Britt-Marie Svedenbergs räkning, är det något som omsorgstagarna har tackat nej till.

- Det har inte blivit något av den modellen i nuläget. Det har inte funnits något behov utifrån ett brukarperspektiv.

Men i kartläggningen och slutrapporten framgår det ju att det finns en efterfrågan?

- Jag håller med om att det låter märkligt. När det kom till kritan var det ingen som ville ha detta, men tanken finns där om behovet uppstår, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om