Treor tacksamma för undantag från regeln

För andra veckan tar gymnasieskolorna emot ett fåtal elever för att säkerställa deras möjlighet till examen. "Det bästa som kunde hända i situationen vi är i".

Hampus Andersson och Albin Gustavsson grunnar över var de ska lägga in motståndet i larmkopplingen.

Hampus Andersson och Albin Gustavsson grunnar över var de ska lägga in motståndet i larmkopplingen.

Foto: Henrik Wising

Katrineholm2020-04-28 09:19

Det tycker Hampus Andersson, som läser elteknik på el- och energiprogrammet år 3 på Katrineholms tekniska college, KTC.
På måndagen släppte skolan in en handfull av klassens 16 elever för ett par timmars undervisning i elteknikverkstaden. Utan denna chans till praktiska examinationer, skulle examen hänga på en skör tråd.

– Vi håller på och kopplar larm. Utan att komma tillbaka till skolan, hade vi inte kunnat slutföra det här momentet. Och det är ju viktigt om man en dag ska jobba som larmmontör, säger Albin Gustavsson.
Han och Hampus är två av de undantag som nu görs från gymnasieskolornas regel om distansundervisning. Den infördes den 18 mars för att minska risken för spridning av covid-19-smittan.
Strax före påsk fick landets gymnasie- och vuxenutbildningar lov att vid särskilda tillfällen låta mindre antal elever komma tillbaka. Lättnaden görs dels för elever som behöver extra stöd för att slutföra sin utbildning, dels för elever som riskerar sina slutbetyg om inte vissa praktiska kursmoment har utförts.

Kopplingsanordningarna för larm som Hampus och Albin är inne för att göra denna måndag kan inte göras på distans. Men det är inte bara nödvändigt utan också kul att få återvända till skolan för några timmar, tycker de.
– När man sitter hemma med teoretiska uppgifter blir det stundtals svårt att koncentrera sig. Det är roligare att vara här och  pilla än att sitta med näsan i en bok, tycker Albin.
– Man lär sig alltid bättre av att själv göra det man har läst om, säger Hampus.
Det är ett krav från Folkhälsomyndigheten att undervisning och examinationer genomförs utan risk för smittspridning.
– Vi sprider ut oss i verkstaden för att minska den risken, säger läraren Nicklas Fredriksson.

Han har denna förmiddag två elever i arbete i en ände av verkstaden, tre utspridda i ett annat rum och Hampus och Albin i ett tredje. Resten av klassen är på arbetsplatsförlagd utbildning. KTC ligger öde.
– När jag kom hit på morgonen var jag helt ensam i kafeterian. Det var så ödsligt att det ekade i korridorerna, säger Hampus.
Chansen att på plats i skolan kunna slutföra de praktiska kursmomenten är guld värt, tycker klasskompisarna.
– Det är det bästa som kunde hända i situationen vi är i, säger Hampus.
– Jag litar på att få mitt slutbetyg. Jag tror att lärarna och rektorerna vet vad de gör. Så jag är inte orolig, säger Albin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!