Bedrägerier drar in mer pengar än knark

Bedrägerierna ökar lavinartat – och vinsterna för de kriminella som ägnar sig åt dem ligger på ungefär samma nivå som vinsterna i narkotikahandelns första inköpsled. För bankerna är det en kamp mellan snabbhet och trygghet.

Bedrägerierna ökar med rekordfart. Mest utsatta är de äldre. För bankerna ligger svårigheten i att kombinera snabbhet och trygghet, säger Sörmlands sparbanks vd Sören Schelander.

Bedrägerierna ökar med rekordfart. Mest utsatta är de äldre. För bankerna ligger svårigheten i att kombinera snabbhet och trygghet, säger Sörmlands sparbanks vd Sören Schelander.

Foto: Caisa Rasmussen, TT, Sörmlands sparbank

Katrineholm2024-03-07 20:58

De anmälda bedrägeribrotten ökade med 36 procent 2023, jämfört med 2022, visar siffror från polisens Nationella bedrägericentrum, NBC. Enligt NBC "generar bedrägeribrottsligheten drygt 2 miljarder kronor i brottsvinster per år. Detta motsvarar de ungefärliga årliga vinstmarginalerna för narkotikaförsäljning i första led i Sverige". 

– Ja, de senaste rapporterna säger att det är precis så, säger Ann-Helene Lindeborg, förundersökningsledare för bedrägeriavdelningen hos polisen i Nyköping och Katrineholm.

Framförallt är det äldre människor som blir bedragna via telefon. 

Allra mest ökade investeringsbedrägerierna, där folk lurades att satsa pengar på exempelvis kryptovaluta eller på företag, som antingen inte finns eller inte har något värde. De brotten ökade med 54,7 procent. Tvåa kom kortbedrägerierna där kortet inte användes, och där bedragarna alltså lurat till sig kortuppgifterna. De brotten ökade med 53,1 procent. Bedrägerierna med internationell anknytning, där den som kontaktar offret sitter utomlands, ökade med 42,2 procent. 

Av fjolårets 235 665 anmälda bedrägeribrott är kortbedrägerierna överlägset flest: nästan 89 000 anmälda brott. 

Sören Schelander är vd hos Sörmlands sparbank och han säger att bedrägerierna har ökat. Han kan inte säga exakt hur många kunder som drabbats, men ett fåtal handlar det om, fler än tidigare. 

Han hoppas att den som blivit lurad ska försöka lägga eventuella skam- och skuldkänslor åt sidan och omgående kontakta banken. Kopplas banken in tidigt kan det finnas möjlighet att hindra och stoppa bedrägerierna i vissa fall. 

De flesta kortbedrägerier sker utan att bedragarna har tillgång till bankkortet. 

– Ett gott råd är att vara väldigt noga. Se upp med vilka hemsidor du använder kortet på. Man ska vara vaksam, mycket mer än vad gemene man förstår. Var klar över vad som är skyddsvärt. Kom ihåg att banken aldrig ringer upp för att be dig logga in på banken. 

Det bankerna gör är framför allt två saker, säger Sören Schelander. 

– Det ena är att vi lägger väldigt mycket tid på det vi kallar transaktionsmonitorering, att vi övervakar transaktioner. Vi har system som signalerar avvikande beteenden, men då har ofta saker redan hänt. 

Det andra, fortsätter Schelander, är att informera och utbilda kunderna. 

– Om man blir uppringd, be att få motringa. Men ring inte det nummer som ringt, ring bankens nummer. Ett annat tips är att bara lägga på luren. Släng på bara. 

Ett parallellt spår för bankerna är att få fler verktyg för att stoppa bedrägerierna. 

– Det finns förslag om att man bättre och lättare ska kunna utbyta information. Idag är vi knutna till banksekretessen och den gäller även bedragare. Buset utnyttjar sekretessen. 

Sören Schelander spår att bankerna kommer att applicera mer tröghet i systemen, för att bromsa bedrägerierna. 

– En bank föreslår att det ska ta tre dagar att överföra pengar. Det finns också tankar om att man ska kunna sätta tak på sina konton. Om man vet att man sällan har transaktioner över exempelvis 20 000 ska banken kunna ringa och fråga "ska du verkligen överföra 23 000?"

Samtidigt är trögheten knappast populär bland kunderna. Snarare går önskemålen mot snabbare banktjänster, Swish och enkelhet. 

– Kunderna vill ha både Swish på en sekund och trygghet. Det är en bra beskrivning av vår utmaning, säger Sören Schelander. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!