Tre rätter på 190 minuter

Under flera veckor har förberedelserna pågått. I helgen tävlade laget från Lindengymnasiet i semifinalen av Unga ekokockar.– Jag kommer att vara nervös innan men sen är det full fokus som gäller, säger Sabina Kickmaier.

Foto:

Katrineholm2015-04-20 08:55

Med i laget är också klasskompisarna Hanna Gunnarsson och Emma Hansson. De senaste veckorna har inneburit många timmars träning och planering.

– Vi har stannat kvar efter skolan och lånat köket. Och så har vi provlagat alla rätter om och om igen, säger Hanna Gunnarsson.

Till sin hjälp i förberedelserna har tjejerna coachen Ida Eriksson som själv har tävlat i matlagning och nu arbetar som kock.

– Jag tror att tjejerna har stora chanser i tävlingen. Bara de håller nerverna i styr. Det är tidspressen som är det svåraste, säger Ida Eriksson.

Att hålla sig inom den angivna tiden är väldigt viktigt i tävlingen. För varje minut lagen drar över tiden bestraffas de med poängavdrag.

– Den sista veckan nu innan tävlingen har vi börjat laga rätterna på tid för att se vad vi har att jobba med. Vi måste ha stenkoll på vilken ordning vi ska göra saker i och vem som gör vad, säger Hanna Gunnarsson.

Under tävlingen får lagen använda en viss mängd utrustning och en begränsad arbetsyta. Därför har träningen också sett ut så. Med frystejp på arbetsbänkarna markeras den tillåtna ytan i övningsköket. Ida Eriksson har full koll på laget och coachar aktivt tjejerna under träningspasset.

– Så länge de ger 110 procent så ger jag 100. Det är hårt men rättvist, säger Ida Eriksson.

Menyn har laget själva utformat med hjälp av sin coach. Till förrätt kommer de att laga en musselskagen, till varmrätt blir det en öppen lasagne och till efterrätt en gräddfilspannacotta med hallon.

– Minst en rätt ska vara vegetarisk, i vårt fall är det bara förrätten som innehåller kött. Det här är viktigt att tänka på när man lagar ekologiskt, att inte använda för mycket kött, säger Sabina Kickmaier.

Att satsa på ekologisk matlagning är något som har känts naturligt för tjejerna.

– För mig har det alltid varit viktigt att tänka på miljön. Därför känns det extra roligt att tävla i en sådan här tävling där närodlat och ekologiskt är kärnan, säger Sabina Kickmaier.

Inför framtiden har tjejerna många drömmar och mål. Att arbeta utomlands, starta egen restaurang och tävla ännu mer. Men först väntar en semifinal där de ska möta lag från Stockholm och Visby.

– Motståndet är tufft men vi är laddade. Det svåraste kommer att vara de sista minuterna innan varje rätt ska läggas upp, då kommer stressen, säger Emma Hansson.

Vad vinsten i tävlingen är vet tjejerna ännu inte.

– Bara själva vetskapen om att vara i final skulle kännas jättebra och erfarenheten av att ha tävlat är väldigt värdefull, säger Sabina Kickmaier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om