Familjen Fredrikssons resa i butiksutveckling började på 1960-talet i Katrineholm. Resan fram till dagens ICA Maxi Katrineholm började med handlaren Helge Fredriksson.
– Min far Helge var väldigt engagerad i yrket. Han började egentligen på Speceritjänst på Stensättersgatan. Vi bodde precis i närheten ovanför butiken, säger Jan Fredriksson, och fortsätter:
– Helge öppna Norra livs 1961 i vad som nu är kemtvätten på norr, där nere i källaren. På den tiden jobbade han hur mycket som helst. Butiken drevs bara något år för sen öppnades Norr city, där blomsteraffären är nu.
Butiker har byggts ut, nya har startats, några har tagits över och några har lagts ner. ICA Violen i centrum invigdes den 25 november 1976. Nu klev också nästa generation in. Helges son, Jan Fredriksson, blev butikschef på Norra livs 1978.
– Jag började jobba direkt efter att jag hade avslutat skolan 1974. Sen tog jag en paus från butiksarbetet för att göra min militär- och FN-tjänstgöring.
Jan trodde aldrig att han skulle arbeta i en butik när han var tonåring. När han kom tillbaka från sin tid i militären tog han mer ansvar i familjeföretaget och insåg att det var ganska roligt.
– När jag återvände från min tjänstgöring 1978 fick jag driva Norra livs på norr, och min pappa tog ansvar för Violen i centrum.
Under hösten 1990 föddes en tanke om att etablera lågprisbutik på Lövåsen. Men kommunen hade infört ett förbud mot livsmedel på området så det var upplagt för en het, lokal debatt om den här typen av konkurrensbegränsning.
– Det var mycket politiskt snack innan det var tillåtet att sälja livsmedel på Lövåsen. 1992 tog Folke Gustafsson kontakt med Helge, han ägde Möbelhuset. Det gick lite knackigt för honom och vi ville hyra lokalen. Sen har det rullat på. 2000 byggde vi Kvantum och 2010 blev det Maxi.
Den 31 mars 2018 slutade Jan och hans fru Ingrid att arbeta operativt på Maxi. I dag är Jan Fredriksson styrelseordförande och äger fortfarande hälften av verksamheten, tillsammans med sonen Emil Remröd.
– Nu gör vi ett nytt byte så att Emils fru Anna tar över min andel. Anna är en fantastisk styrka som har hjälpt mycket vad gäller utveckling av butik och personal. Eftersom Emil och Anna arbetar så bra tillsammans överlåter jag successivt företaget till dem.
Vad saknar du i dag från tiden som ICA-handlare?
– Det är faktiskt inte så mycket jag saknar för vi hade planerat generationsväxlingen i flera år. Jag har inte släppt verksamheten helt ännu, utan är involverad i frågor och är lite bollplank åt Emil, säger han och fortsätter:
– Jag tror att det hade blivit skillnad om jag hade sålt verksamheten och klivit av helt. Då blir det ganska tomt när man har levt i verksamheten hela livet.
Hur skiljer sig Helges tid som ICA-handlare mot Emil och Annas?
– Emil och Anna, som tillhör dagens generation, bidrar till att hålla en organisation smidigare. De kan ha normala arbetstider och ta ledigt när de behöver. Man ska inte vara för uppknuten, det var man förr. Helge gjorde allt från bokföring till att plocka burkar i butik, säger han och fortsätter:
– I dag handlar det inte bara om att göra vinst genom att sälja varor, utan också om att vara en aktiv och bidragande medlem i lokalsamhället. Jag tycker att det är fantastiskt att kunna ge tillbaka.