Tre falsklarmare påstod att ett grovt brott skett

Polisen fick larm om att ett grovt brott skett i centrala Katrineholm. Men ganska snart visade det sig handla om ett falskt larm. "Riktigt illa", säger polisen.

Inringaren påstod att ett grovt brott skett. Men det visade sig vara falskt larm.

Inringaren påstod att ett grovt brott skett. Men det visade sig vara falskt larm.

Foto: Stina Järperud

Katrineholm2021-06-01 18:03

Strax efter lunch på måndagen kom samtalet till 112. 

– De ringde och framförde att det skett ett allvarligt brott mot en person. De ringde och meddelade att det skett, på angiven plats, säger kommissarie Peter Göransson vid polisen i Katrineholm. 

Polisen ryckte ut med stor styrka. Vissa av poliserna bar förstärkningsvapnet MP5. Detta eftersom man inte visste hur den påstådda gärningsmannen själv skulle vara beväpnad, eller vilket sinnestillstånd personen befann sig i.

– Ringer man in och säger att ett grovt brott skett, där kanske vapen kan vara inblandade, då måste vi ta höjd för att vi kan mötas av en beväpnad person, säger Peter Göransson. 

Men när polisen kom till Nordanåsbron, där brottet skulle ha skett, var det som vilken måndagslunch som helst i Katrineholm. Mammor med barnvagnar, skolbarn, cyklister. 

– När vi kommer till den platsen som var angiven, så kunde vi inte hitta någon målsägare, som skulle ha varit utsatt för något grovt brott.

Vid en sådan här händelse, fortsätter Peter Göransson, jobbar polisen på flera fronter samtidigt för att ta fram underlag och ta reda på vad som skett. Ganska snart stod det klart att det handlade om ett falsklarm. 

Snart fanns också tre misstänkta gärningspersoner, som alla var pojkar under 15 år. Polisen tog kontakt både med dem och deras vårdnadshavare. Enligt presstalespersonen Angelica Israelsson Silfver har polisen talat med både pojkarna och deras vårdnadshavare om det mycket olämpliga i beteendet. 

Det förekommer uppgifter om att en man i 25-35-årsåldern kontrollerades, men Peter Göransson kan slå fast att ingen annan än de tre pojkarna i nuläget är misstänkta för något. 

Han tycker att falsklarm är "riktigt illa". 

– Att ringa polis, räddningstjänst eller ambulans och felaktigt meddela att saker av grov och allvarlig art skett, tar resurser i anspråk. Vill det sig riktigt illa hade de resurserna kanske behövts någon annanstans, där någon är skadad eller sjuk. Det är riktigt illa. 

Han kan också konstatera, att det alltid blir konsekvenser av sådant beteende, vare sig man är eller inte är straffmyndig. 

Polisen har gjort en så kallad sol 14-anmälan till socialtjänsten, som också kan beskrivas som en orosanmälan. Därefter blir det socialtjänstens uppgift att bedöma om och i så fall vilka insatser som behövs. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!