Trängsel och odisciplin sätter skolorna på prov

Grundskolorna har vidtagit i stort sett samma åtgärder mot smittrisken som förskolorna. Det har inte fått någon tydlig effekt på elevernas hälsa.

Grundskolorna har gjort flera insatser för att minimera smittrisken i matsalarna. Ibland brister dock elevernas disciplin.

Grundskolorna har gjort flera insatser för att minimera smittrisken i matsalarna. Ibland brister dock elevernas disciplin.

Foto: Henrik Wising

Katrineholm2020-05-08 20:13

Det bedömer Christer Dahlbeck, biträdande rektor på Sandbäcksskolan. Med sina 600 elever är den en av kommunens största grundskolor.
– När coronan drog igång var betydligt fler elever borta än i dag. Men när jag jämförde en fredag nu med en fredag samma tid i fjol, är frånvaron högre nu.

Dahlbeck vill inte dra några växlar på det. Men någon ”hälsoboom” som i förskolorna ser han inte.
Skolornas insatser mot smittrisken är i princip desamma som förskolornas. Tidningens enkät till F–9-rektorerna visar på en aktiv informationsinsats om covid-19 och vikten av noggrann handtvätt.
Undervisning sker om möjligt i friska luften. I flera skolor är idrotten förlagd utomhus. Eleverna uppmanas att hålla avstånd.
– När de åker till Katrineholm för språkval, uppmuntrar vi dem att inte sitta tillsammans, säjer Julita/Bie skolas rektor Martin Lindgren.

Inomhus saknar flera skolor möjligheten att sprida ut eleverna. I matsalarna har distanseringen varit enklare.
Nästan alla skolor har anpassat lunchtiderna och infört kösystem. På Västra skolan sitter eleverna till bords medan tre åt gången hämtar mat, enligt rektor Maria Hertz.
Ibland brister elevernas disciplin, ser Christer Dahlbeck.
– Då får vi prata med dem. Men det är svårt att komma åt, kanske den största utmaningen.
På grundsärskolan finns extra skäl att noga minimera smittrisken.
– Vi har varit i kontakt med smittskyddet i länet eftersom vår elevgrupp kan tillhöra riskgruppen, säger rektor Helena Hult.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!