Tidigare år har gymnasieelever årligen deltagit i räddningstjänstens trafiksäkerhetsdag, där en olycka iscensätts och blåljus personal demonstrerar sitt räddningsarbete. Idén är att visa konsekvenserna av en olycka, som en del av det förbyggande arbetet. I år har dagen blivit till en del av Katrineholmsveckan, tillsammans med Katrineholms motorklubb och Bryggan.
– Det kommer förmodligen att ersätta gymnasietreornas dag, så att alla får möjlighet att vara där istället. Men det är publiken som bestämmer, säger Leif Fredriksson som arbetar i räddningstjänsten.
På torsdag drar området vid gamla cirkusplatsen igång klockan 17. Han beskriver programpunkten i tre delar, som tillsammans förenar nytta med nöje.
– Den första delen är att räddningstjänst, polis och ambulans informerar om, och visar vad som händer vid en olycka. Vi kommer att släppa en bil från hög höjd som motsvarar kraften som uppstår vid en krock i en hastighet på 70 kilometer i timmen, säger Leif Fredriksson. Han tillägger:
– Det kommer även att finnas krocksläde och voltbil.
Han berättar att det har blivit allt fler tillbud och olyckor i de lägre åldrarna, och att de har behövt lägga om strategin. Årets upplaga, under Katrineholmsveckan, blir en testomgång för att se vad allmänheten ger för reaktioner.
– Vi kör i år och så gör vi en utvärdering efteråt för att se hur det blir framöver, säger Leif Fredriksson.
Bryggan bjuder in alla ungdomar som åker bil, moped eller epa-traktor för en hobbyträff, där "KulPåHjul" gästar, som den andra delen av programpunkten. De håller till på parkeringen mot Kronfågel ishall för att titta på bilar, styling och billjud.
– Här har "Svensson" möjlighet att komma och titta på epa-traktorerna som så många spottar och svär över. Det är ju ett faktiskt intresse. Vi måste tillåta olika intressen, säger Leif Fredriksson.
Den tredje aktören är Katrineholms motorklubb som kommer att ha uppvisning av driftingbilar. De hoppas även på att locka in fler till motorklubben för att exempelvis börja tävla i drifting.
– Vi har ingen aning om hur många som kommer, men vi hoppas på att många dyker upp. Vi jobbar aktivt, vi bygger broar. Tanken är att vi kan ses och prata istället för att skälla på varandra, avslutar Leif Fredriksson.