En lång tradition är att Katrineholms tredjeårselever tar studenten på en lördag, och inte en skoldag. Detta för att det ska bli lättare för familj och släkt att närvara vid utspringet. I år ser det annorlunda ut, då studenten är förlagd till nationaldagen, som förvisso är en röd dag i almanackan och en dag då många är lediga, men i själva verket är det en torsdag.
– Att det blir på nationaldagen tror jag inte vi ungdomar bryr oss så mycket om, utan det är mer att det är på en torsdag. Många av oss elever har reagerat på det här, säger en elev på Duveholmsgymnasiet, som vill vara anonym.
Förutom känslan att det inte känns rätt att frångå traditionen och det faktum att lördagen är veckans festdag så menar hon att det kan påverka studenternas mottagningar. Hon ser en risk med att föräldrar och släktingar kan behöva jobba dagen efter, på klämdagen, och att de då inte kan delta alls eller bara delta en kort stund på studentmottagningen. Hon berättar att flera hon känner valt att dela upp studentdagen av den anledningen.
– Min släkt kör allt på samma dag, men minst en tredjedel i min klass kommer att springa ut på torsdagen, ha klassfest på kvällen men själva mottagningen kör de på lördagen. Studenten blir därför uppdelad i två delar, det är konstigt.
Hon berättar att hennes klass har uttryckt en önskan, både till lärare och elevråd, om att flytta studenten till lördagen den 8 juni.
– När vi kom med förslaget "varför kan vi inte bara ha den på lördagen", då blev det krångligt. Det kändes mest som att vi kom med ett jobbigt moment. De hade redan bestämt sig. Och visst, det är kanske inte en jättestor grej. Vi har fått ställa in oss på att det blir på torsdagen, men det känns väldigt surt att det blev så här när det äntligen var vår tur att ta studenten.
Erik Öberg, rektor på Duveholmsgymnasiet, säger att han från elevrådet fått frågan om varför studenten flyttas. Praktiska skäl är svaret eftersom om studenten var på lördagen skulle det innebära luckor i schemat.
– Om vi skulle ha det på lördagen så skulle studenterna vara lediga onsdag, torsdag och fredag. Argumentet är att det inte ska ha tre lediga dagar och sen behöva komma tillbaka för att ta studenten, säger Erik Öberg och fortsätter:
– Jag träffade elevrådet och då ställdes frågan en gång och då sa jag argumentet. Vi har inte haft någon uppsjö av elever som kommit och frågat och varit negativa kring det här vad jag har hört.
Vad tänker du kring resonemanget om att familj och vänner kanske måste jobba på fredagen?
– Det finns många som jobbar lördagar och söndagar också. Det är svårt att komma ifrån.
Beslutet om att studenterna kommer att firas den 6 juni gäller samtliga gymnasieskolor i Katrineholm. På Lindengymnasiet har frågan om datumen också uppkommit, berättar eleven Sahar Akrawi som sitter i studentkommittén.
– Vi har frågat lärarna och de tycker också att det är lite udda. Det är inte så konstigt att det är på nationaldagen för det har det varit förut, men att det är på en torsdag är konstigt. Men jag bryr mig inte så jättemycket. Det är bara att acceptera och göra det bästa av situationen. Jag är bara jävligt taggad på studenten, säger hon.
För henne kommer allt firande äga rum på torsdagen.
– Vi är väldigt många i min släkt, så vi kommer hyra en festlokal där vi kan ha studentmottagningen.