Träd ska rena enda giftiga hörnet vid Åsporten

Trots den verksamhet som funnits vid Åsporten under många år, är det ingen risk att området behöver saneras. Det menar kommunens tjänstemän efter oppositionens kritik.

Linda Aldebert, miljöstrateg, och Mats Lundevaller, mark- och exploateringschef, står i just det hörn av Åsporten där något förhöjda värden av miljögifter uppmätts. I övrigt visar undersökningarna inga gifter i marken.

Linda Aldebert, miljöstrateg, och Mats Lundevaller, mark- och exploateringschef, står i just det hörn av Åsporten där något förhöjda värden av miljögifter uppmätts. I övrigt visar undersökningarna inga gifter i marken.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholm2020-06-02 21:15

Härom veckan presenterade kommunen nyheten att 70 bostäder samt en förskola ska byggas vid Åsporten. Åkeriföretaget på platsen får mark vid Logistikcentrum i utbyte.

Med tanke på den verksamhet som funnits på platsen – ett åkeriföretag nu och Vägverket tidigare – har en miljöundersökning gjorts av ett konsultföretag. I rapporten konsteras att tunga alifater över riktvärdena har konstaterats i en punkt. Det står också att kompletterande undersökningar kan behöva göras beroende på vad marken i framtiden ska användas till.

Inger Fredriksson (C) reagerade och var kritisk. Hon menade att kommunen riskerade att behöva betala för en sanering av marken, såsom avtalet var skrivet. Hon tolkade rapporten som att marken kunde behöva saneras om verksamheten ändras till bostäder och förskola.

Dessa risker dementeras nu av kommunens mark- och exploateringschef Mats Lundevaller och miljöstrateg Linda Aldebert.

– Vi har inte fått några indikationer på miljögifter, vilket man hade kunnat förvänta sig här med tanke på verksamheten. Och om det skulle behöva saneras, så ingår det i avtalet, det kommer aldrig att tas från skattebetalarnas pengar, säger Mats Lundevaller.

Han och Linda Aldebert förklarar att borrprover har tagits där det fanns risk för föroreningar. Exempelvis där Vägverket hade en maskinhall och där åkeriet haft sina lastbilar uppställda.

– Undersökningarna visar ingenting, säger Lundevaller.

Den plats som nämns i rapporten, där ämnen över riktvärdena påträffats, är en före detta oljedepå.

– 100 är ett godkänt värde. För att det ska vara förorenat ska värdet vara 1 000. Det värde som uppmättes var 150, säger Lundevaller.

Han menar också att det är just denna plats, ett 20-tal kvadratmeter i bortre hörnet av området, som åsyftas när rapporten anger att fler undersökningar kan krävas om verksamheten ändras. Men det finns en plan för hur hörnet ska saneras.

– Man planterar träd där, poppel och salix, som löser saneringen på naturlig väg, i stället för att lyfta upp föroreningarna till ytan, säger Linda Aldebert.

Inger Fredriksson var också kritisk till att ingen radonmätning gjorts.

– Det finns radon i hela Katrineholm eftersom det är byggt på en grusås. När man bygger radonsäkrar man grunden och sätter ett tätskikt som gör att radon inte kan gå upp i husen, säger Mats Lundevaller.

Karta: Åsporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!