Tonåringar i KFV har chans att bli sommarlovsföretagare

Under sommarlovet kommer ungdomar i KFV-kommunerna få möjlighet att förverkliga sina företagardrömmar via utbildningsverksamheten Ungdrive.

Ballongförsäljning eller kanske ett företag som hjälper villaägare att snygga upp på tomten. I sommar kommer drygt 40 tonåringar i KFV att få pröva sina vingar som egenföretagare.

Ballongförsäljning eller kanske ett företag som hjälper villaägare att snygga upp på tomten. I sommar kommer drygt 40 tonåringar i KFV att få pröva sina vingar som egenföretagare.

Foto: TT

Katrineholm2021-02-25 16:34

Ungdrive är ett rikstäckande nätverk av företagare som hjälper ungdomar att starta eget och tjäna egna pengar på sommarlovet. Antagningen har nu öppnat för ungdomar mellan 15 och 18 år i Katrineholm, Flen och Vingåker och sista dag att söka är den 26 april.

– Det här är ett beprövat koncept som körs i mer än 80 svenska kommuner. Det fungerar ungefär som UF, men under sommaren och för en yngre målgrupp. Det här är verkligen ett perfekt tillfälle för unga att ta tag i sitt liv och testa att starta eget, säger Farim Shirinzade som är projektledare för Ungdrive academy KFV.

26-åringen från Västerås driver tillsammans två kompanjoner investmentbolaget Mothership, som hjälper nystartade företag.

– Vi har ett stort team som jobbar med olika idéer, så det här konceptet passar jättebra för oss, säger han.

Målet med sommarsatsningen i Katrineholm, Vingåker och Flen är att minst 40 ungdomar ska få möjligheten att starta eget företag och utveckla sitt entreprenörskap under sommarlovet.

Ungdrive drivs med statligt stöd från Vinnova, Almi, Tillväxtverket och Skolverket och KFV-projektet delfinaniseras av Sörmlandsbanken och de tre deltagande kommunerna.

– För ungdomarna är det kostnadsfritt att vara med och de som blir antagna får 1 500 kronor i startkapital och hjälp av spetskompetens, förklarar Farim Shirinzade.

Den 19 maj hålls en informationsträff för deltagarna och den 28 juni är det dags för den fem dagar långa introduktionsveckan.

– Under kickoffen kommer vi att gå igenom allt från marknadsföring till skatteregler. Resten av tiden har jag och mitt team individuella samtal med deltagarna för att kolla hur det går och hjälper till.

I augusti avrundas Ungdrive-projektet och Farim Shirinzade berättar att många av sommarföretagen drivs vidare som UF-företag.

Via Ungdrives hemsida kan intresserade tonåringar skicka in sin ansökan och få tips om vad man kan ägna sig åt som företagare. De sökande telefonintervjuas och det är inte nödvändigt att ha en klockren affärsidé från början.

– Idén är bara 5 procent, 95 procent handlar om ens driv och motivation. Unga är så sjukt kreativa att även ett kafé kan blomstra. Ett exempel är en deltagare från Habo som hade ett sommarkafé vid vattnet. Hon omsatte nästan 250 000 kronor på en sommar och gjorde en vinst på 54 000 kronor, berättar Farim Shirinzade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!