Tomma lägenheter oroar Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningens medlemmar är oroliga för hyreshöjningar när nya lägenheter byggs i Katrineholm, trots att många redan står tomma. "Vilka ska bo där?", frågar sig Anders Hördin, ordförande för Hyresgästföreningen i Katrineholm.

"I Katrineholm har vi drygt 200 lägenheter som är lediga. Det ska ju byggas i Pumpenområdet, parkeringen i hörnet av Fredsgatan, Triangelområdet och på Stortorget blir det ett hus. Vilka ska bo där?", frågar sig Anders Hördin från Hyresgästföreningen.

"I Katrineholm har vi drygt 200 lägenheter som är lediga. Det ska ju byggas i Pumpenområdet, parkeringen i hörnet av Fredsgatan, Triangelområdet och på Stortorget blir det ett hus. Vilka ska bo där?", frågar sig Anders Hördin från Hyresgästföreningen.

Foto: Anton Swärdhagen/arkiv

Katrineholm2024-09-07 06:27

Nu ryter medlemsorganisationen ifrån mot kommunen gällande situationen med tomma hyreslägenheter. Anders Hördin, ordförande för Hyresgästföreningen i Katrineholm och Vingåker, tycker att byggandet av nya lägenheter i stan rimmar illa med antalet bostäder som redan nu står tomma.

– I Katrineholm har vi drygt 200 lägenheter som är lediga hos de större fastighetsägarna. Det ska ju byggas i Pumpenområdet, parkeringen i hörnet av Fredsgatan, Triangelområdet och på Stortorget blir det snart ett hus. Vi tappar också boende i kommunen, vilka ska bo där?, frågar han sig.

Han berättar att det samtidigt finns en oro bland medlemmarna för den rekordstora hyreshöjning som fastighetsägarna vill förhandla om inför nästa år.

– Vi har inte fått några bud än, men det pratas om en hyreshöjning på 15 procent i Sverige. Det skulle inte alls gå, det är fruktansvärt.

Dessutom pekar Anders Hördin på ett fenomen som hyresgästföreningar ibland använder för nybyggda eller nyrenoverade lägenheter.

– De stora hyresvärdarna kan ge hyresrabatt i ett eller två år om man flyttar in där, men det är ett ofog. Det skapar bara osämja mellan grannarna, om en har rabatt medan de andra betalar fullpris.

undefined
Anders Hördin, ordförande för Hyresgästföreningen i Katrineholm och Vingåker.

Han säger att de är medvetna om att det finns planer för Katrineholm att bli en pendlarstad och att man behöver locka med något, men han menar att dessa beslut också har konsekvenser.

– Vi pratar om det väldigt mycket, vi är oroliga för vart det barkar. Vi befarar att det kommer att gå åt skogen.

Hur tror ni att kommunen resonerar?

– Det är det vi undrar, vi förstår inte hur man tänker. Vi är tveksamma till att det är så många som de tror som kommer att vilja flytta hit. På nåt sätt måste ju det här betalas, och det blir alltid så att de övriga hyresgästerna får betala i slutändan.

undefined
Johan Söderberg, kommunstyrelsens ordförande.

Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande, förstår varifrån oron kommer.

– Jag kan förstå att det finns en oro över vad det kan leda till för både fastighetsägare och hyresgäster, men jag tror att man får ha is i magen och se det långsiktigt. Det finns en del tomma lägenheter idag, men de planer vi har för att bygga är inte något som kommer att stå klart i närtid, säger han och fortsätter:

– Triangeln och Pumpenområdet är jättebra planer för framtiden, men de ligger kanske 10-15 år framåt i tiden och är beroende av hur befolkningsutvecklingen ser ut under de närmsta åren.

Befolkningen i kommunen har minskat under de senaste åren och från 2020 har vi gått från 34 765 till 34 324 invånare. Prognosen för framtiden är enligt Statistiska centralbyrån, SCB, att kommunen kommer att öka sitt invånarantal i långsam takt för att år 2050 vara på 35 146 personer.

– I kommunens nuvarande översiktsplan är målet 40 000 invånare år 2030, men i den nya som vi håller på och tar fram finns inget sådant uttalat mål för befolkningsmängd. Vi pratar mer om hur vi ska använda marken på ett bättre sätt. Det vi i politiken vill just nu är att bygga fler villor, radhus och parhus. Jag tror att det är där vi behöver lägga krutet framöver, säger Söderberg.

Och priserna för att bo i nybyggnationer menar han är svåra att göra så mycket åt.

– Tyvärr är det dyrt att bygga nytt och det leder till höga hyror, så alla har ju inte råd att bo i det som är nyproducerat. Det är beklagligt att vi inte har kvar det här investeringsstödet, som gjorde att Hämplingen kunde sätta lite lägre hyror.

undefined
Vid Sandbäcksskolan har kvarteret Hämplingen med flera nya höghus växt fram. I våras flyttade de första hyresgästerna in.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!