Tobakshandlare ilsknar till över dyrare mynthantering

Lars Sjölin är förbannad. Avgifterna för att bli av med mynt har nästan fyradubblats och han upplever att bankerna inte tar sitt ansvar.

Lars Sjölin på Sjölins tobak är besviken på att mynthanteringen har blivit dyrare. "Jag känner mig som en slutstation, nu när inga banker vill ta emot mynt längre", säger han.

Lars Sjölin på Sjölins tobak är besviken på att mynthanteringen har blivit dyrare. "Jag känner mig som en slutstation, nu när inga banker vill ta emot mynt längre", säger han.

Foto: Stina Järperud

Katrineholm2021-09-30 06:58

Familjen Sjölin har drivit tobakshandel i 98 år och har upplevt samhällets förändringar. Marginalerna är små på många varor enligt Lars Sjölin, särskilt i förhållande till bankernas höga avgifter.

– En hög andel av vinsten försvinner i avgifter. Många passar på att göra sig av med mynt när de handlar småsaker, säger han.

När SEB i Katrineholm slutade ta emot mynt den 1 juli, hänvisades han till Loomis servicebox för att sätta in kontanter. Problemet är bara att plastpåsarna, som kontanterna måste läggas i, bara rymmer ungefär en tredjedel eller en fjärdedel i förhållande till de tidigare påsarna på banken. Men kostnaden är densamma för Sjölin – 120 kronor per påse.

– Jag blir straffad för att jag tar emot mynt och för att jag vill hjälpa de äldre kunderna. Nu när bankerna inte längre tar emot mynt av privatpersoner, är det fler som försöker göra sig av med mynten när de handlar här. De undviker helst att skapa irritation vid mataffärernas myntinkast vid kassorna.

undefined
Mynten måste nu läggas i en plastpåse som inte rymmer i närheten av bankens gamla påsar. Kostnaden är dock detsamma.

Att helt neka kontanter är inget Lars Sjölin vill införa.

– Det är ett betalmedel utfärdat av staten och då känns det fel att neka.

Dessutom är kortavgifterna dyra, ungefär 20 000 kronor om året för butiken. Att använda Swish kostar tre kronor per transaktion enligt Lars Sjölin, som valt bort betalningsmetoden av kostnadsskäl. I övrigt är Lars Sjölin nöjd med sin bank och enligt det han har hört från kunder finns det inte bättre möjligheter till mynthantering hos de andra bankerna i Katrineholm.

SEB:s pressansvarig, Niklas Magnusson, uppger att SEB tyvärr inte har möjlighet att svara på frågor via telefon eller bemöta kritiken lokalt i Katrineholm, men bekräftar att SEB inte längre tar emot kontanter över disk på sina kontor.

– Det beror på att användningen av kontanter de senaste åren har minskat drastiskt i Sverige, i takt med att digitaliseringen accelererat och att allt fler kunder väljer att betala med kort och andra betallösningar som till exempel Swish. Detta har gjort att efterfrågan på kontanthantering på våra kontor också den har minskat drastiskt, förklarar han via mejl.

undefined
Lars Sjölin på Sjölins tobak är tacksam gentemot alla kunder som handlar hos honom, oavsett betalmetod. Men när många kommer in och tömmer sparbössan i hans butik, istället för hos banken som har slutat med kontanthantering, orsakar det merkostnader.

Banken tillhandahåller i stället kontantlösningar som bankomater och insättningautomater via andra leverantörer.

Att Sjölins upplever att de som butik får ta hand om mynten, nu när bankerna nekar, är en samhällsfråga som SEB är medvetna om och följer, uppger Magnusson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!