Toalettvandal på de ungas grusplan åtalas

17-åringen misstänks ha tagit loss ett stödben och sedan slagit sönder de portabla toaletterna, på ungdomarnas grusplan på Lövåsen. Beteendet fick andra ungdomar att ilskna till.

Bilder ur polisens förundersökningsprotokoll. En person åtalas nu för att ha slagit sönder toaletterna på grusplanen.

Bilder ur polisens förundersökningsprotokoll. En person åtalas nu för att ha slagit sönder toaletterna på grusplanen.

Foto: Polisen

Katrineholm2021-09-29 16:31

I början av juni invigdes grusplanen på Lövåsen, där traktens bil- och traktorburna unga fick vara med sina fordon under sommaren. Kommunen hyrde tillfälligt planen av bussbolaget Nobina, som annars brukar nyttja den för bussparkering. Bänkar, soptunnor och två portabla toaletter, bajamajor, kördes till planen. Men ett par veckor senare, den 13 juni, möttes flera unga motorburna av sönderslagna toaletter när de kom till sin plan. Nu åtalas en 17-årig pojke, som misstänks ha slagit sönder toaletterna med ett stålben, och även ha sparkat på dem. 

undefined
Sönderslaget handfat i toalettvagnen.

Enligt polisens förundersökning hade den misstänkte tagit ett av stödbenen till den ena toaletten och sedan gått lös på toaletterna och "slagit hål utvändigt på olika ställen i ytterväggarna, lysen, dörrarna och de små fönsterrutorna i själva dörren. Invändigt har han slagit sönder väggar, lampor, luftventilen, handfaten, toalocken, elcentral och lysknappar". 

undefined
Dörrarna är sönderslagna.

Efter sabotaget fick polisen en film, där en ung man eller pojke syntes slå sönder toaletterna. Den misstänktes bekant tros ha filmat skadegörelsen och ha lagt ut den på en filmdelningssida. Ungdomar som ville vara på grusplanen hade reagerat över skadegörelsen som de uppfattade som onödig och som att den skulle drabba samtliga negativt, och lämnade filmen vidare till polisen. 

I förhör har den misstänkte pojken sagt att man ibland gör saker man inte borde när man har långtråkigt. Folk sa till honom "slå på den där" och att "du kommer aldrig att våga", innan han började slå på toaletterna. På videon, säger pojken, hör man folk säga "kör på, gör det". Han säger dock att det inte är han som orsakat alla skador, utan att några andra ungdomar också slog på toaletterna. Han erkänner ansvar för omkring hälften av skadorna på toaletterna. 

undefined
Sönderslagna toaletter på de motorintresserade ungdomarnas grusplan.

Kommunen hyrde de mobila toaletterna av katrineholmsföretaget Hyrmaskiner/Pema. Kommunen fick betala för skadorna på toaletterna och yrkar på ersättning från pojken och hans vårdnadshavare. Kommunen har dessutom fått betala hyra för toaletterna under den tid de varit obrukbara på grund av skadegörelsen. Efter skadegörelsen har inte ungdomarna haft någon toalett på grusplan, delvis eftersom kommunen inte hittade någon ny toalett att hyra.                        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!