Kring tågstationen i Katrineholm finns stadens tyngst belagda cykelställ – det har Agnes Lind och Rayan Khayata numera stenkoll på. Efter tre veckor på samhällsbyggnadsförvaltningen har de inventerat cykelställ och cykelbanor i centrala Katrineholm, kring högstadie- och gymnasieskolorna, i Laggarhult och bort mot Värmbol.
– Målet med inventeringen är att göra cykelvägar och cykelparkeringar bättre, och vi letar efter områden som kan förbättras, säger Rayan Khayata.
Agnes Lind poängterar att de inte sett över cykelställ i anslutning till bostadshus, utan enbart de som är tillgängliga för alla kommuninvånare att använda – och det är en hel del.
– Flera hundra stycken, uppskattar hon.
Duon är de första någonsin att anställas av kommunen för att kartlägga och bedöma kvalitén på cykelparkeringar och cykelbanor, och det är ingen slump att det görs nu, säger Pia Lindahl, som är klimatstrateg och tjejernas handledare.
– Vi får möjlighet att ta in sommarjobbare varje år, och i år tänkte vi att det vore fantastiskt att få hjälp med det här! Vi vill ju bli den cykelvänligaste staden och då är det viktigt att veta om vi har cykelparkeringar så att det räcker, hur bra de är och om de används, säger hon.
Väl på plats vid en cykelparkering som ska inventeras har duon tydliga kriterier att utgå från. Om det finns ett skyddande tak, hur beläggningen ser ut och om det går att låsa fast cykeln på parkeringen. Allt antecknas i ett block.
– De flesta väljer bort cykelställen i betong, då det inte går att låsa fast cykeln i dem. Men hittills har vi bara hittat fyra sådana, säger Rayan Khayata.
Därtill bedömer de kvalitén på cykelbanor genom att observera om mittstrecket är synligt, om vägen är tillräckligt bred eller för gropig. Arbetet kan tyckas enformigt eller ointressant, men Agnes Lind och Rayan Khayata är av annan åsikt.
– Att åka runt och räkna cykelställ på sitt sommarjobb, är inte vad jag trodde att jag skulle göra. Men det känns skönt att vara ute och inte bara sitta inne på ett kontor, säger Agnes Lind.
Den insamlade datan förs in på en karta som kan användas som underlag vid framtida åtgärder.
– Vi ser till att det man klagar på kan förbättras, säger Agnes Lind.