Det är en lång demokratisk process som har lett fram till att projektet "Ljusare konst – tryggare stad" nu är på väg in i slutskedet.
Katrineholms kommun fick för drygt ett år sedan 1,4 miljoner kronor från Boverket för att kombinera ljuskonst i offentligheten med att öka tryggheten för främst unga kvinnor som rör sig i våra offentliga rum.
Projektkoordinator Elin Selig på kultur- och turismförvaltningen berättar att eleverna kom med i projektet förra året, genom workshops och trygghetsvandringar där otrygga platser i stan pekades ut.
Platserna som valdes ut var parken vid Södra skolan samt passagen under Vasabron. Där ska det bli flödande ljus som ska ge ökad känsla av säkerhet, och i onsdags genomfördes en sista workshop om projektet på Perrongen.
Nu är både flickor och pojkar med, och det sjöd av liv i lokalerna när konstnärernas kreativitet mötte den från eleverna som går på språkintroduktionen klass 2 och 3 samt preparandklassen på Duveholmsgymnasiet.
I ett rum fanns konstnärerna Merja Pustinen och Andy Best som ska göra konstverket "Varje dag" under Vasabron.
– Det ska bli neonljus under Vasabron, berättade Merja Pustinen som hade gett eleverna i uppdrag att jobba fram förslag på ord som ska lysa upp Vasabron.
– Det ska handla om ord om styrka och möjligheter på flera språk, som finska, kinesiska, ryska, somaliska och svenska, sa Merja Pustinen som uppskattade att träffa eleverna ansikte mot ansikte.
Vid ett av borden med orden satt Lenita Hedberg, Abshira Mohammed, Nasteho Yusuf och Khadra Ahmed som spånade om sina övertygelser.
– Frihet är det viktigaste ordet, framhöll Khadra Ahmed.
Vid ett annat bord skrev eleverna ner sina tankar utifrån ordet möjligheter. "Gå i skolan", "jobba", "driva företag" stod det på ett stort vitt papper.
– Efter de första orden kommer det fler, sa Gjerardo Ndoj som tyckte att det var kul att vara med.
I stora rummet på Perrongen fanns det andra konstnärsparet, Mikael Richter och Karen Froede, som ska skapa tio lampskärmar på lyktstolpar i grönområdet vid Södra skolan. "Hemljus" blir verkets namn. I torsdagens workshop fick eleverna inspirera med egendesignade modeller. Många jobbade med full koncentration på sina skapelser.
– Det här är ingen tävling om vem som gör den finaste lampan. Det handlar bara om att spåna, sa Karen Froede som tillade att eleverna kommer att kunna hitta fragment av sina idéer i den färdiga ljuskonsten.
Mikael Richter berättade att en grupp elever kommer att göra studiebesök under arbetet med lampskärmarna. Det de då får se, är hur konstnärerna tar sig an utmaningen att konstruera offentlig konst som tål väder och vind och som samtidigt gör miljön lite ljusare.
– För mig som arkitekt och konstnär är det här arbetet verkligen en dialog med brukaren. Jag är jätteglad, sa Karen Froede.