Tiggaren George har fått nog av Katrineholm

I juletid är det många som återvänder hem för att fira. Så också tiggaren George, men han tänker inte återvända till Katrineholm. Nu har han har fått nog.

George har fått nog av Sverige och förbuden. Nu är frågan hur han ska kunna finansiera sönernas utbildning.

George har fått nog av Sverige och förbuden. Nu är frågan hur han ska kunna finansiera sönernas utbildning.

Foto: Björn Lindgren/TT

Katrineholm2019-12-26 11:10

Den första augusti i år blev det förbjudet att tigga i centrum. Då valde flera tiggare att flytta sig till stadens yttre delar. Efter årsskiftet utökas förbudet till att omfatta även handelsområdet Lövåsen. Den som då väljer att trotsa förbudet och stannar kvar riskerar att bötfällas. Förbudet har tidigare beskrivits som Sveriges tuffaste förbud mot tiggeri av kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).

Läraren George sitter utanför Willys. Dagarna innan julafton blir hans sista som tiggare. Han har tröttnat på Sverige och kommunens förbud.

– Jag åker till Rumänien på julafton för att fira tillsammans med min familj och jag tänker inte komma tillbaka, aldrig någonsin, säger han bestämt.

Han kom till Sverige för att kunna finansiera sina barns utbildning och de är fortfarande kvar i skolan. Han vet ännu inte hur han ska kunna fortsätta stötta sönerna, men att stanna i Katrineholm är inte ett alternativ, förklarar George.

Tony Rosendahl (V) har alltsedan tiggeriförbudet i centrum började diskuteras varit emot det. Nu följer han utvecklingen med stor oro. 

– Det är fruktansvärt. Kommunen lägger tid på att trycka ut små, utsatta grupper istället för att ta tag i större problem. Det är bara ett av flera steg mot en mer osolidarisk stad och ett hårdare klimat, säger han och fortsätter.

– Risken är att andra kommuner följer efter, Eskilstuna till exempel. Det är viktigt att komma ihåg att förbud inte på något sätt gör situationen bättre eller lättare för tiggarna.

Till skillnad från centrum är stora delar av Lövåsen privatägt. Eftersom delade parkeringar räknas som en allmän plats är ett förbud trots allt möjligt. Att det nya förbudet omfattar privatägd mark, utan att man undersökt om handlarna själva upplever att tiggarna utgör ett problem, gör beslutet än mer problematiskt, enligt Tony Rosendahl. Här får han medhåll av Liberalerna som har kallat förbudet "ett oacceptabelt intrång" på enskilda näringsidkares och fastighetsägares frihet att förbjuda tiggeri på deras mark.

Emil Remröd, butikschef på ICA Maxi i Katrineholm, tycker inte att tiggarna utanför hans butik utgjort något problem.

– Visst har det funnits några få kunder som uttryckt sitt ogillande, men de flesta verkar tycka att det fungerat bra, säger han.      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!