Tidningsveckan blev en stor hit för eleverna

Den årliga tidningsveckan har avslutats. På Kunskapsskolan slog man ihop SO- och svenskundervisningen och lät årskurs fem få skriva varsitt nyhetsblad om Vasatiden, där en grupp döpte sitt till "Blodbladet".

Joel Amani Wandfelt hade flera frågor om "fake news" och hur man undvek dessa. Frode Björklund började med rubriksättningen.

Joel Amani Wandfelt hade flera frågor om "fake news" och hur man undvek dessa. Frode Björklund började med rubriksättningen.

Foto: Amanda Svanberg

Katrineholm2021-10-22 14:55

I måndags drog den årliga tidningsveckan igång på flera skolor i länet – i Katrineholm anmälde sig fyra skolor, en av dessa var Kunskapskolan. 

– Vi hade redan planerat in att eleverna skulle få göra ett nyhetsblad om Vasatiden, så det föll sig ganska naturligt att hålla det samtidigt som tidningsveckan, säger SO- och svenskläraren Linda Landström. 

Det är femmorna som ska undersöka och diskutera journalistikens roll i samhället. 

– Vi ägnar både SO- och svensklektionerna till att gå igenom allt från hur en tidning är uppbyggd, till hur man skriver en artikel. Vi ska också gå igenom vad "fake news" är och hur man kontrollerar att en källa stämmer, säger Linda Landström och tillägger:

– Till exempel hittade Gustav Vasa på egna historier för att framstå som en stor och mäktig ledare. Förhoppningsvis får det igång en bra diskussion i klassen, för jag märker redan nu att det är ett ämne som flera elever undrar över. 

För eleverna på Kunskapsskolan fortsätter tidningsveckan ända fram till höstlovet, vilket klass 5.1 inte har något emot. Redan under första SO-lektionen fick de börja planera vilka artiklar som de vill skriva i sitt nyhetsblad.

– Jag tycker det är kul att få lära mig om journalistik, för jag tycker om att skriva, säger Eowyn Svensson och visar sin första artikel om Stockholms blodbad.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!