Så undviker Katrineholm vågen av legionella

Ett par badanläggningar har drabbats av legionella den senaste tiden. I Katrineholm arbetar man förebyggande för att förhindra att bakterien får fäste.

Badvattnet i Duveholmshallen provtas mellan tre och fyra gånger i veckan. På bild syns också Tobias Lundqvist.

Badvattnet i Duveholmshallen provtas mellan tre och fyra gånger i veckan. På bild syns också Tobias Lundqvist.

Foto: Olle Peterson och Stina Järperud

Katrineholm2023-03-13 19:10

I början av januari fick ett badhus i Luleå stänga efter att man upptäckt legionellabakterier. I början av februari fick spaanläggningen Yasuragi också stänga tillfälligt efter att personal drabbats av den svåra lunginflammationen. 

Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten har antalet legionellafall ökat kraftigt det senaste decenniet. 

Legionellabakterien förkommer naturligt i jord, sjöar och vattendrag. Bakterierna förökar sig främst i temperaturintervallet 20–45 °C. Samtidigt dör den om vattentemperaturen är mer än 50 grader.

För att förhindra legionellabakterier i badhuset i Katrineholm körs varmvattnet upp till 68 grader under en timme i veckan.

– Det görs en gång i veckan, varje söndag morgon klockan 03. Det får ju inte göras när man har någon verksamhet i gång eftersom man kan skålla sig, berättar Tobias Lundqvist, fastighetschef på Katrineholms fastighets AB.

På samma sätt värms vattnet upp en gång i veckan i hyresfastigheter och på äldreboenden, vid tidpunkter när ingen förväntas använda vattnet. På förskolorna görs det en gång per dygn eftersom man stänger av varmvattnet klockan 18 varje kväll, när förskolan stängs. 

När det gäller badhuset tas också prover på vattnet, tre till fyra gånger i veckan. 

– Vi har satsat mycket på badhuset och reningen där. Vi tror att det kommer tuffare krav på vattenrening. Men vi ligger långt fram. Vi klarar även framtida krav med den anläggningen vi har i dag, säger Tobias Lundqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!