Efter många år av minskat ringande från telefonkiosker avvecklas nu de sista kvarvarande offentliga telefonerna på Sveriges gator och torg. Det meddelade Telia i början av januari.
Från glansdagarna på 1980-talet, då det fanns 44 000 telefonkiosker, har antalet minskat till 700 i dag. Avvecklingen beror på att det rings ytterst få samtal från kioskerna sedan mobiltelefonerna slagit igenom: 2013 ringdes i snitt endast 20 samtal per månad från varje telefonkiosk, enligt Telia.
I Katrineholm finns det fortfarande en telefonkur av gamla sorten vid Järnvägsparken – även om den sedan en tid tillbaka står tom, utan telefon. Och så kommer det att förbli.
Kommunen tog nämligen över kiosken i december 2013 eftersom den ses som något av en kulturbyggnad. Kuren med texten Rikstelefon minner om en svunnen tid.
– Vi tycker att den tillför något till parken, säger Håkan Stenström på kommunens samhällsbyggnadsförvaltning.
Telefonkuren är dock inte i bästa skick. Dörrar saknas och den ser allmänt sliten ut.
– Den har ett stort renoveringsbehov, konstaterar Stenström.
Kiosken kommer därför att rustas av kommunen. Den ska plockas ner, renoveras och sedan ställas på plats igen. Det berättar Torvald Duan, som arbetar som skogstekniker på Katrineholms kommun men också har ansvar för dem som jobbar i kommunens så kallade arbetslag, som ska genomföra renoveringen.
– Arbetet kommer att göras inomhus. Vi kommer att plocka ner den nu i vinter och ställa tillbaka den i vår igen, säger Torvald Duan.
Det har funnits telefonkiosker och -automater i Sverige sedan 1901. I början av 1900-talet kunde telefonkioskerna se ut som den som finns i Järnvägsparken, även om just detta exemplar enligt kommunen knappast är så gammalt. Kiosker i denna stil nytillverkades och ställdes upp långt senare.
– Den är nog inte så gammal som den ser ut, säger Håkan Stenström.