Teknikskolans inriktning lovordas av metalljätten

Snart är första läsåret till ända för eleverna på teknikprogrammets nya inriktning produktionsteknik. ”Kul och intressant”, säger Amadeus Ahlman om utbildningen som KTC skapat i samarbete med bland annat SKF.

Eleven Lukas Kruse visar upp sina färdigheter för rektor Mikael Örning, Mats Walfridsson från SKF, KTC intressenters ordförande Birgitta Hammar, lärarna Mats Carlsson Frölund och Anders Larsson, samt KTC:s utvecklingssamordnare Benny Erixon.

Eleven Lukas Kruse visar upp sina färdigheter för rektor Mikael Örning, Mats Walfridsson från SKF, KTC intressenters ordförande Birgitta Hammar, lärarna Mats Carlsson Frölund och Anders Larsson, samt KTC:s utvecklingssamordnare Benny Erixon.

Foto: Henrik Wising

Katrineholm2021-04-01 05:47

Omställning är inget som sätter manschetterna i darrning på Katrineholms tekniska college, KTC. 

Tvärtom.

Bildningsnämnden lade 2018 ner industritekniska programmet till följd av för få ansökningar.

– Samtidigt såg vi att SKF mekan och andra lokala verkstadsföretag fortfarande ville ha nyutbildad personal, säger Mikael Örning, rektor för teknikprogrammet.

Där såddes fröet om den nya inriktningen. Den ska dels göra programmet mer attraktivt, dels möta branschens efterfrågan. Första kullens 15 elever har snart läst år ett av två.

– Det är kul och intressant att få lära sig alla de praktiska momenten vid maskinerna, tycker Amadeus Ahlman där han arbetar vid en fräs i tekniklabbet.

Där har skolan skapat en miljö så lik en riktigt produktionsmiljö som möjligt. Labbet är länken mellan konstruktion och produktion. Där praktiseras de teoretiska kunskaperna i robotprogrammering, cad, mät- och styrteknik, och så vidare.

– Jätteintressant att se produktionen visualiseras på det här sättet, tycker Mats Walfridsson, produktionsutvecklingschef på SKF mekan.

Det var han som först lade fram idén om inriktningen. Den togs vidare i projektform i samarbete mellan skolan, SKF och andra medlemsföretag i KTC intressenter, vars ordförande Birgitta Hammar varit pådrivande i processen. 

Det finns ytterst få liknande gymnasieutbildningar i KFV-regionens närområde. Samtidigt är efterfrågan stor på nyutbildade tekniker som behärskar arbetet från datorskiss till färdig produkt.

Kursutbudet är framtaget utifrån branschens behov och krav. För att teknikprogrammets elever i ettan ska få en god teoretisk och praktisk grund att stå på, läser de vissa kurser i block. 

Det ger dem också en bättre bild av sina framtidsmöjligheter, menar Örning och programmets matte- och fysiklärare Johan Karlsson.

– Det finns 21 olika yrken bara på SKF mekan i Katrineholm, inflikar Birgitta Hammar.

Teknikprogrammet är högskoleförberedande. Men den produktionstekniska inriktningen ska kunna leda till jobb direkt efter examen.

– KTC har varit lyhörda för vad SKF behöver ha för kompetens hos sina blivande medarbetare och jag tycker att detta initiativ och samarbete är mycket lovvärt. Vi ser ett behov av att anställa elever med en utbildning från teknikprogrammet, kommenterar P-O Gustafsson, fabrikschef på SKF mekan.

Karta: Katrineholms Tekniska College
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!