Förra året blev det klart att restaurangkedjan Joans, som bland annat finns i Vingåker och Finspång sedan många år, ska flytta in i bottenplanet på det nya torghuset, vilket Tegelstaden just nu bygger.
Joans vill dock ha en inglasad uteservering till sin kommande verksamhet, och därför ansökte Tegelstaden om ett tidsbegränsat bygglov för uteserveringen, eftersom detaljplanen innehåller vissa hinder för en permanent utbyggnad. "Avsikten är att också att ansöka om förlängning om fem år och att inom den 15-åriga tiden verka för en planändring som ger möjlighet till ett permanent lov", skrev Tegelstaden i ansökan, som undertecknats av vd Rune Tegelstaden själv.
Uteserveringen, som planeras ha skjutbara glaspartier, skulle vara 140 kvadratmeter stor och avståndet mellan servering och kanten av fontänen på torget skulle vara cirka tre meter.
Efter att en bygglovshandläggare utrett ärendet och tagit in synpunkter från bland annat grannar, vilka inte hade något att invända, blev dock förslaget till beslut att ansökan borde avslås. En orsak var att byggnaden strider mot detaljplanen bland annat gällande storlek. På platsmark som är "torg" i detaljplanen kan mindre byggnader som busskurer, kiosker och toaletter tillåtas, men inte en så stor tillbyggnad som 140 kvadratmeter, menade förvaltningen. "I detta fall skulle tillbyggnaden uppta marken permanent under 10 års tid, till skillnad från en uteservering som begränsas av staket som är tillgänglig under perioder när uteserveringen inte används", skrev förvaltningen till bygg- och miljönämnden.
När den nya detaljplanen för Stortorget togs fram 2021 diskuterades även att det skulle vara ett avstånd på åtta meter mellan det nya huset och fontänen. Förvaltningen ansåg att cirka tre meter, som det skulle bli med den inglasade uteserveringen, är för lite.
En annan motivering till avslag var att siktlinjen för den passage som byggs i det nya torghuset, där allmänheten ska kunna passera mellan torget och resecentrum, skulle störas av uteserveringen.
När bygglovsansökan förra veckan hamnade i bygg- och miljönämnden för att avgöras, hade dock den politiska majoriteten en annan uppfattning än förvaltningen, enligt bygg- och miljönämndens ordförande Christer Sundqvist (M). Majoriteten körde över förvaltningen och beviljade bygglovet.
– Tegelstaden och Joans hade i ett tidigt skede lämnat in en skiss som visade hur man ville ha det. De hade fått ett muntligt besked att det inte skulle vara några problem med få det godkänt, men sedan hände saker under beredningen. Eftersom de hade fått ett informellt okej tyckte vi att det skulle vara så, det hade känts konstigt att säga nej, säger Christer Sundqvist.
Han menar att bygglovet ju är tillfälligt och att man i så fall får ta ett nytt beslut om 15 år utifall att uteserveringen skulle störa alltför mycket.
– Jag tycker att det är viktigt att vi får till den här miljön, något som kan bli katrineholmarnas nya vardagsrum, säger Sundqvist. Han tillägger också att uteserveringen i sig är en inkomstkälla för krögaren och att det är viktigt att stötta ortens företagare så att de får möjlighet att kunna tjäna pengar.
Kritiska röster, som tidningen har pratat med, ifrågasätter om Stortorget snart bör kallas "Lilla torg" eftersom mer och mer yta försvinner till olika byggen. Nu försvinner ytterligare 140 kvadratmeter. Vad säger du om det?
– Struntprat! Titta på torget, det är ju hur stort som helst, säger Christer Sundqvist.