På Safiren är dansgolvet täckt med stolar. På scenen står en säng men publiken är minst sagt vaken. Suzanne Ernrup och Anders Sundquist lockar till skratt såväl som till tanke när de kör sitt koncept för kommunens personal inom handikappomsorgen. De spelar upp två scener från ett handikappboende och sen är det dags för diskussion.
— Vi tänker att hälsa bara är kost och motion men det betyder också att man ska ha en meningsfull vardag, säger Petra Kruse, enhetschef på Resurscenter.
Det handlar om att skapa bra förhållanden mellan personal och brukare. Många brukare är ensamma och stress och ensamhet kan leda till sjukdom. Seminarieteaters uppspel och frågeställningar ska plantera ett frö till tankar som kan skapa relationer till ett meningsfullt liv. Meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet är tre viktiga begrepp för Petra Krause och Cecilia Olsson, som är enhetschef på socialpsykiatrin. Begreppen tillsammans blir en känsla av sammanhållning, eller kasam som de kallar det.
— Kasam fångar det bra och gör det bättre. Fångar det friska, säger Cecilia Olsson.
Publiken utbyter många blickar under scenernas uppspel och nickar mot varandra. Ibland gömmer de ansiktet i händerna. Cecilia Olsson tror att det är en stor framgång att få sådan här igenkännelse och att personalen tänker till genom de provocerande scenerna.
— Det är viktigt att personalen tänker på rätt sätt, och att göra brukarna delaktiga i sin egen vardag, säger Anders Sundquist.