Tamgris byts ut mot vildsvin på äldreboenden

Till hösten kommer Katrineholms pensionärer att mötas av vildsvin på tallriken när det är dags för lunch. Regeringen vill att tamgris, när det är möjligt, ska bytas ut mot vildsvinskött.

Till hösten serveras vildsvin på tallriken i de offentliga köken.

Till hösten serveras vildsvin på tallriken i de offentliga köken.

Foto: TT/Henrik Wising

Katrineholm2022-08-23 16:31

Våren 2020 fick Jordbruksverket i uppdrag av regeringen att förenkla försäljningen av vildsvinskött i hela landet. Projektet med namnet Vildsvinspaketet infördes för att hålla vildsvinsstammen på en balanserad nivå. Sörmlands delprojekt heter Skogsgris på den offentliga sörmländska tallriken. I augusti är projektet avslutat och efterfrågan har ökat samtidigt som det råder brist på vildsvinskött på flera håll i landet. 

Malin Ahnelöv är projektledare på Stolt Mat i Sörmland och har ansvaret för det sörmländska delprojektet. Hon berättar att i projektet har de sett många fördelar med att mer vildsvin äts i de offentliga köken.

– Tamgrisen bidrar inte till biologisk mångfald på samma sätt som vildsvinet gör. Vildsvinet lever i skogen och behöver inte äta resurskrävande foder i samma utsträckning, de äter det som finns i skogen. När man jagar vilt är det främst transporter när köttet ska till vilthanteringsanläggningen som är resurskrävande, säger Malin och fortsätter:

– För att de offentliga köken ska få servera vildsvinskött krävs det att det hanteras av en vilthanteringsanläggning som kan säkerställa att vildsvinet varit friskt när det sköts. 

I början av juli pågick jakten Vildsvinsnatta. Det var 100 jägare från Södermanlands jägareförbund som sköt 44 vildsvin. Det är ett lågt antal i jämförelse med föregående år då det sköts mellan 70-80 vildsvin. Jonas Fransson från jägareförbundet förklarar varför. 

– Jakten gick bra men det var lite variation på antal vildsvin i de åtta olika områdena, säger han. Det beror på att det försvann kultingar när det var så kallt förra året. Sen har det också funnits salmonella i vissa områden och det har minskat antalet vildsvin i stammen. 

– Det är många som inte tycker att vildsvin är positiva djur, så det har länge funnits ett hårt tryck på att vildsvinsstammen ska minskas. 

Jägarförbundet donerade 33 av de 44 vildsvinen till kommunerna Katrineholm, Trosa, Strängnäs, Nyköping och Flen. Varje kommun får 45 kg rent kött var. 

– Det blir runt 400 portioner per kommun lite beroende på vad som lagas. Och i första hand går det till äldreboenden. 

Tidigare år har vildsvinsköttet varit kostnadsfritt för kommunerna. Men nytt för i år blir att kommunerna själva behöver bekosta slakten.

– Jägareförbundet hade inte de resurserna i år, säger Jonas Fransson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!