Studenternas traditionella examensfirande är ett av få tillfällen då färd på flak eller släp normalt tillåts.
I coronakrisens 2020 är dock inget normalt.
Studentflak-åkning kräver inget tillstånd, endast att vissa krav uppfylls. I Katrineholm har polisen sedan länge hjälpt till med studenternas planering och sett till att lastbilar, traktorer och personbilar kan köras i samlad kortege.
Polisens grundinställning inför årets student är glasklar. En jublande avgångsklass som under eget ansvar tar en liten triumftur på ett lastbilsflak utgör inget egentligt problem. Problemet är folksamlingarna som firandet drar till sig.
– Därför kan kortegen i år inte genomföras, säger Anders Carlsäter som är gruppchef vid områdespolisen.
På grund av smittrisken har Folkhälsomyndigheten och regeringen sagt att inga skolklasser på flak bör förekomma på examensdagen. Men inget förbud finns.
Det hoppas Carlsäter att Transportstyrelsen ska införa.
– Då är det inte längre en polisiär fråga och problemet är ur världen. Men om ett förbud mot all förmodan inte kommer, ska vi tillsammans med kommunen göra allt vi kan för att det inte ska bli en kortege och några folksamlingar. Det är otroligt tråkigt för treorna. Men skit händer, säger Carlsäter.
Före påsk meddelade gymnasieskolornas rektorer och bildningsförvaltningen att de inte har för avsikt att ställa in årets studentfirande. Att det på grund av coronakrisen måste bli annorlunda och småskaligt är avgångseleverna inställda på. Men att det inte blir någon defiling genom centrum är många uppriktigt ledsna över, uppger till exempel Lindensgymnasiets rektor Erik Öberg.
Hur Linden, Duveholmsgymnasiet och KTC ska utforma sina betygsutdelningar, ceremonier och utspring är ännu inte bestämt. Frågan stöts och blöts just nu av skolornas examenskommittéer.
Utifrån de förslag på alternativa lösningar som avgångsklassernas elever har gett, ska beslut tas i början av nästa vecka.
– Vi har haft bra möten med eleverna och vissa av de lösningar som föreslagits ryms inom Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Erik Öberg.
Det är viktigt för eleverna att få ett så bra och festligt avslut på gymnasietiden som omständigheterna tillåter, säger han.
– Det skulle bli väldigt rumphugget annars. Att få ett betyg på posten och ett ”hej då” i dörren vore helt enkelt inte värdigt.