- Många får sin första fylla den här helgen, De blir alldeles för berusade och riskerar att utsättas för brott. Vi vill att föräldrar ska ha extra koll och telefonkontakten är viktig. Fråga var de ska, sätt en tid då de ska vara hemma och säg att man kommer att höra av sig under kvällen, tipsar Oscar Nissfolk som är gruppchef för störningsgruppen.
För att slippa få sin fulla tonåring hemkörd av polisen på Valborgsmässoafton finns flera vägar att gå. Att faktiskt våga ta det där samtalet vid köksbordet, att hålla koll på väskan som ska med till festen och att se till att själv vara körbar så att man kan hämta sitt barn om det skulle behövas.
Under Valborgshelgen får polisen förstärkningar och såväl civil som uniformerad polis kommer att finnas ute bland ungdomarna.
- Vi är inte där för att jävlas utan ser konsekvenserna hur illa det kan gå när det spårar ur, säger Oscar Nissfolk.
- Vi är människor som bryr oss, inte bara en uniform. Vi vill gärna vara en samarbetspartner till föräldrar, betonar polisaspiranten Jonas Forssén.
Under de senaste veckorna har kommunpolisen Mikael Nord varit ute i skolorna och pratat med sjundeklassare om vad det får för konsekvenser om man blir ertappad med alkohol.
- Vi tar namn och personnummer, häller ut alkoholen, ringer föräldrarna och skriver en anmälan enligt Kronobergsmodellen. Dagen efter ringer vi igen till föräldrarna och bokar tid för förhör, berättar han.
Danijel Baric är butikschef för Systembolaget i Katrineholm och han välkomnar föräldrar som är osäkra på hur man ska prata med sina barn om alkohol att vända sig till butiken.
- Man kan ringa oss eller komma in och få tips från våra medarbetare och hämta foldrar. Det är enklare att motivera när man har kunskapen. Många föräldrar är omedvetna om att det faktiskt är ett lagbrott att bjuda sina ungdomar på alkohol hemma, konstaterar han.
- En del föräldrar resonerar att det är bättre att man får smaka alkohol hemma, men då spär man på det ännu mer. Man är skyldig som förälder att vara obekväm. Uppfinningsrikedomen är enorm hos ungdomar och man bör förvara alkohol på samma sätt som man förvarar mediciner, säger Jonas Forssén.
Faktaruta:
Kronobergsmodellen
Kronobergsmodellen går ut på att polisen ska finnas på plats där minderåriga dricker, hälla ut alkoholen, kontakta föräldrarna och använda ungdomarna som vittnen för att komma åt langare.
Här kan du som förälder få mer information om hur du som förälder kan prata om alkohol med ditt barn:
http://www.xn--tnkom-gra.nu/
En hemsida som vill minska tillgängligheten av alkohol för tonåringar genom att få tonårsföräldrar att bland annat förstå riskerna med en tidig alkoholdebut. Bakom Tänk om står Statens folkhälsoinstitut i samarbete Polisen, Systembolaget, IOGT-NTO samt länsstyrelser och kommuner i Sverige.
www.iq.se
IQ är en sida som handlar om alkohol och syftet är att öka förståelsen – såväl i samhället som hos individer – för riskerna med alkohol. Projektet drivs som ett dotterbolag till Systembolaget. Inspirationen till IQ har bland annat hämtats från den framgångsrika Spola Kröken-kampanjen från 1970-talet, men har anpassats till att möta dagens attityder och frågor.
http://www.systembolaget.se/Alkohol-och-halsa/Ungdomar/
Här tipsar Systembolaget bland annat hur man som förälder kan säga nej när ens ungdom ber om alkohol.