Mia Johansson flyttade till Katrineholm med familjen 2002 och började jobba på Zellers Optik 2006. Hon tog över butiken som franchisetagare för Synsam 2013 efter Pär Ivarsson. Han hade i sin tur tagit över den efter grundaren Olaf Zeller som startade företaget på 1960-talet. Butiken ligger på Stortorget 1.
– Det funkar bra. Jag har en stabil kundkrets och jag får mycket nya kunder. Det viktigaste är att de hittar till oss, säger Mia Johansson.
Pandemin har varit kännbar för verksamheten, men hon tror att man ändå har klarat sig bra jämfört med många andra inom handeln. Under ett par månader var all personal permitterad, men de kunde återvända till jobbet snabbare än väntat.
Synsam säljer glasögon och kontaktlinser.
– Glasögon i dag är inte bara ett synkorrigerande hjälpmedel utan även en modeaccessoar, säger Mia Johansson.
Bland de heta modellerna finns stora, runda bågar. Det är även populärt med retromodeller som ser ut som bågarna gjorde på 50-, 60- och 70-talet. Idag är bågarna dock inte bara svarta och bruna, utan ljusa, transparanta och av metall.
Glasögonmodet svänger inte lika snabbt som klädmodet.
– Om man kommer in i en butik vart femte år ser man en stor skillnad. Kommer man in varje år har stilen bara förändrats lite.
Synsam vänder sig till både män och kvinnor i alla åldrar. Företaget säljer produkter i olika prisklasser.
– Vår målsättning är att få följa kunden från det att den tar sin första kontakt med oss och sedan under hela deras glasögonbärande.
– Vill man byta glasögon varje år har vi vårt abonnemang. Vill man kunna köpa ett par kvalitetsglasögon och ha dem flera år har vi det också. Det som byts in tas till vara för återvinning. Glasen går att använda i hjälpande verksamheter.
Zellers Optik har valt att behålla en egen verkstad till skillnad från många andra optiker som förlitar sig på kedjornas centrala verkstäder.
– Vi har möjlighet att slipa glas. Vi kan göra akuta reparationer så att kunden har något att använda medan de väntar på en permanent lösning. Vi har reservdelar så att vi kan byta ut delar. Jag har förstått att många andra inte jobbar på det sättet utan att de köper nytt om något går sönder, säger Mia.
Om man vid en synundersökning upptäcker onormala förändringar på ögonen kan företaget remittera vidare till ögonsjukvården. Mia konstaterar att väntetiden dit för tillstånd som inte är akuta tyvärr är väldigt lång.
Butiken har märkt av det ökade skärmanvändandet i samhället. Fler som sitter mycket framför skärmar behöver glasögon. Det gäller främst unga från mellanstadieåldern till gymnasieåldern.
– De har problem som liknar de man får när man har fyllt 40 fast då på grund av helt andra orsaker. Vi pratar i branschen om digital ögontrötthet. Det är inte farligt, men om man tittar mycket på små skärmar på nära håll kan man få huvudvärk, svårt att fokusera och svårt att hålla ihop bilden.
– Det finns glas som vi kallar progressiva ungdomsglas som löser de problemen. De avlastar ögonen.
Mia tycker att det är bra att det finns så många olika glasögonbutiker i Katrineholm.
– Det gör oss bättre också så jag välkomnar det. Då finns det mer att jämföra mellan för konsumenten. Om man tittar på tv-reklam kan man tro att allt är samma, men vi har olika affärsidéer och jobbar med olika leverantörer.
Mia menar att företagsklimatet är bra i Katrineholm, men hon är lite orolig för utvecklingen i centrumkärnan.
– Det har blivit väldigt mycket tomma lokaler i centrum och det är viktigt att de lokalerna fylls upp med butiker.