Trots att det är förbud mot att dricka energidryck under skoltid vet skolsköterskorna Anette Lidman-Thelin och Ida Egeland på Järvenskolan att det ändå sker en stor konsumtion utanför skolans område – på raster och håltimmar.
– Jag ska inte peka ut någon, men vi vet precis var eleverna handlar. Skolan ligger nära centrum och det finns butiker som säljer energidryck till barn och unga, säger Anette Lidman-Thelin.
Svensk dagligvaruhandel tog fram en branschöverenskommelse 2009 om att energidrycker inte ska säljas till personer under 15 år. Det finns alltså ingen lag, som exempelvis kring tobak. Överenskommelsen respekteras dock inte av alla handlare i Katrineholm. Energidryckerna är lättillgängliga för unga eftersom att inte alla handlare gör ålderskontroller.
– Föräldrarna har ett stort ansvar här som förebilder, säger Ida Egeland.
Det är den höga halten av koffein i energidryckerna som inte är bra för barn och ungdomar eftersom de ofta inte väger så mycket och deras kroppar inte är färdigutvecklade. Flera märken av energidrycker som säljs i Katrineholm kan innehålla upp till 180 milligram koffein per burk, vilket motsvarar koffeinmängden i fyra deciliter svart kaffe.
– Många unga dricker energidryck för att bli pigga och orka mer, men i kombination med deras låga vikt är det inte bra, säger Anette Lidman-Thelin som tillsammans med kollegan möter elever som lider av huvudvärk, illamående, hjärtklappning, ångest, sömnproblem och koncentrationssvårigheter på grund av dryckerna.
– Det kan också förstärka psykisk ohälsa som redan finns, säger Ida Egeland.
Det finns också en annan hälsorisk med att dricka energidrycker. De kan förutom koffein innehålla stora mängder socker, något som skolan redan arbetar för att minska intaget av bland eleverna.
Skolan kan beslagta energidrycker som dricks på skolområdet, men att dryckerna säljs till unga nere på stan och dricks under rasterna är svårt för skolan att göra något åt, menar skolsköterskorna.
– Det är ju pengar i det här, handlarna tjänar på att sälja till unga. Många elever har också egna betalkort och föräldrarna har inte alltid koll på vad barnen köper, säger Anette Lidman-Thelin.
Trots det tror båda kollegorna att många föräldrar vet om att deras barn dricker energidrycker. Ibland finns dryckerna dessutom i kylskåpet hemma och konsumeras även av de vuxna.
Skolsköterskorna pratar bland annat om energidrycker när de har hälsosamtal med eleverna i årskurs 8. Syftet med hälsosamtalen är att eleverna ska kunna nå sina mål. Och för att göra det behöver man må bra. Det är under dessa samtal som skolsköterskorna fått veta att konsumtionen är ganska hög.
– Det är betydligt fler av våra elever som dricker energidryck än vad man skulle kunna tro, säger Anette Lidman-Thelin.
Har ni själva druckit energidryck?
– Ja, det har jag. Det var mest för att testa. Jag är inte så mycket för söta drycker. Det var inte gott men samtidig inte heller otäckt, säger Anette Lidman-Thelin.
– Jag har också testat. Jag tycker att det smakade okej, men var inte jättegott. Men man får tänka på att vi är vuxna, våra kroppar tål koffein bättre, säger Ida Egeland.
Om artikelserien
Det här är andra delen i tidningens artikelserie Energidrycksboomen. Försäljningen av energidryck har i Sverige de senaste fyra åren dubblerats. Även i Katrineholm märker man av ökningen, inte minst på skolor. Nu gör vi en kartläggning av användandet där vi i den här serien pratar med bland andra ungdomar, skolpersonal, vårdpersonal och handlare.