Sylvain Arvidieu minns tydligt när hans intresse för minnesträning föddes. För 12 år sedan, medan han bodde på Irland, fastnade hans ögon på en bok med en udda titel. Den visade sig handla om minnestekniker och när han började läsa den fastnade han direkt för de vardagliga applikationerna det kunde innebära.
– Jag tyckte att det var väldigt fascinerande, jag lärde mig att det fanns tekniker för att lära sig komma ihåg handlingslistan, till exempel, säger han.
Även om människor har olika lätt att minnas olika saker, förklarar han, kan alla utvecklas i att bättre komma ihåg det de vill genom olika minnesövningar.
– Alla kanske inte kan komma dit där man börjar tävla, men alla kan bli bättre.
Och det är precis vad Sylvain Arvidieu har gjort. Han har sedan dess lärt sig flera tekniker för att minnas saker, både som användbara redskap i vardagen och för tävlingar. Ett av dessa tekniker är något som kallas för minnespalats. Det är en mental reproduktion av ett ställe man känner till väl, som ens gamla skola eller barndomshem.
– Det är lite som när man sparar saker på datorn, man lägger det i en specifik mapp för att få ordning. På samma sätt kan man ha struktur i sitt minnespalats.
Sylvain förklarar att man sen väljer ut några objekt man kan fästa sina minnen på. I ett hus kan man klämma in 150 såna ställen.
– Man väljer ut några ställen i ett rum som sticker ut lite, sen gäller det att blunda och koncentrerat tänka på de här sakerna i rätt ordning, förklarar han och tittar sig omkring i vardagsrummet där vi sitter innan han kvickt börjar peka ut några alternativ.
– Den här höga växten till exempel, kanske skylten från Australien och den där tecknade tavlan. Sen placerar man saker på de ställena. Om jag ska handla bröd och tomater senare idag kan jag tänka att stammen på växten är en baguette och att det växer tomater på trädet. Man får lära sig vad som funkar för en själv.
Han förklarar att man också kan använda rörelser. Man kan tänka sig hur det skulle kännas, se ut eller låta om man till exempel skulle kasta en baguette på krukan.
– Man kan också använda sånger man kan väl och koppla saker till texten. Det är lite samma sak: man tar något som hjärnan inte vill lära sig och gör det till något hjärnan kan komma ihåg. Att minnas siffror är inte så naturligt för oss människor medan att minnas hur ens omgivning ser ut är det.
Sylvain Arvidieu började tävla 2016. Då var det SM i Södertälje och han kom näst sist, men han blev ändå tillräckligt nöjd med sin prestation för att vilja fortsätta.
– Jag slog några franska rekord så jag kände mig pepp. Det är också en trevlig atmosfär på såna här tävlingar, man lär sig mycket av att prata med folk som har nördat in på olika strategier.
Tävlingarna är tiokamper under två eller tre dagar med ett stort fokus på siffror.
– Det finns en gren där man ska memorera siffror i fem minuter och sen får man en kvart på sig att skriva ner allt i rätt ordning.
Hur duktig är du på det?
– Jag har världsrekordet på en halvtimme, där memorerade jag ungefär 1 900 siffror. För det använde jag tre minnespalats.
Hur övar man inför en tävling?
– För mig har det varit mycket fokus på att bygga olika minnespalats för olika moment i tävlingen. Man behöver också skaffa olika minnessystem. Jag använder ett för tresiffriga sifferkombinationer där alla har en egen bild.
Han har med andra ord memorerat 1 000 unika bilder som kopplas till var och en av systemets sifferkombinationer. Många skulle till exempel förknippa siffrorna 007 med James Bond och 313 är för vissa inget annat än seriefiguren Kalle Ankas nummerplåt. Genom ett populärt, fonetiskt nummersystem kan man omvandla siffror till bokstäver, vilket underlättar att se olika sifferkombinationer som specifika ord. För Sylvain motsvarar sifferkombinationen 123 bokstäverna DNM och blir bilden dynamit.
Oavsett vad man väljer behöver man lära sig att blixtsnabbt kunna få tillträde till dem. Det krävs en del förberedelse, men när man kommit dit kan man placera de olika bilderna i sitt minnespalats, vilket är lättare att minnas än ett gäng slumpmässiga siffror.
– Det är som att lära sig 1 000 ord i ett nytt språk och jag brukar träna genom att gå igenom alla mina bilder. Man kan se hur fort det går att få tag på varje bild och träna lite extra på alla som tar längre tid.
Han berättar om ett smart sätt att träna medan man är ute och reser.
– Man kan titta på registreringsskyltar på bilar och göra dem till bilder. Det är kanske inte så bra att göra medan man kör, men när jag åkte buss till Frankrike inför en tävling gjorde jag så på alla bilar jag såg genom fönstret.
Har ditt minne i vardagen blivit bättre?
– Jag tror att det har blivit bättre, men den stora skillnaden är att jag blir mindre stressad om jag har mycket att hålla reda på. För jag vet att jag har det här verktyget för att lagra saker.
Många som vill minnas saker i vardagen skriver listor, berättar han. Men risken finns ju att man glömmer bort var man har lagt listan, eller helt enkelt glömmer att titta på den.
– Om man lär sig att ha listan i huvudet istället är den kvar där, det funkar bra mot stress för man behöver inte oroa sig för att glömma något.
Vad gör man när man har handlat och inte behöver minnas listan längre?
– Då kan det vara lite jobbigt för man vill ju ha plats för andra saker. Men det går att lära sig att inte att aktivera den kunskapen.