Det var i augusti som Katrineholms-Kuriren berättade om Rosita, vars mamma Svea gick bort på ett kommunalt äldreboende. Rosita och hennes barn fick ingen information om att Svea hade avlidit innan de hittade henne i sängen. Rosita reagerade också på brister i det bemötande både hon och hennes mamma fick, och på den brist på respekt hon upplevde. Detta ledde till en Lex Sarah-anmälan från vård- och omsorgsförvaltningen.
Under vård- och omsorgsnämndens senast möte i veckan behandlas en Lex Sarah- anmälan som handlar just om ett fall där anhöriga upplevt brister i personalens bemötande i samband med att en brukare avled på ett av kommunens servicehus.
Ulrica Truedsson (S), nämndens ordförande, vill inte bekräfta eller uttala sig om huruvida det rör sig om fallet Svea. Men hon berättar att nämnden beslutade att den händelse som diskuterades utgör ett allvarligt missförhållande. Bristerna i bemötande uppstod på grund av dålig kommunikation och på grund av att medarbetarna inte kände till eller följde rutinerna. Därmed skickas ärendet också vidare till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Enligt Ulrica Truedsson visar fallet också att förvaltningen behöver jobba generellt med sina rutiner
– Utifrån det här fallet har vi sett att vi har olika rutiner på olika boenden och konstaterar nu att vi behöver ha en gemensam rutin när det gäller hanterandet av dödsfall. Det handlar om att titta över informationsmaterialen och titta på hur man jobbar med vård i livets slutskede. Och om att se till att alla är medvetna om rutinerna, även vikarier.
Nya förvaltningsövergripande rutiner ska vara klara vid årsskiftet, enligt Ulrica Truedsson.