Surströmmingen är en delikatess som är lika älskad som hatad. Britt Söderholm började äta surströmming när hon fyllt 25.
- Mina föräldrar åt väldigt mycket surströmming men jag kände mig inte speciellt lockad. Sedan gick jag med i en syjunta och då åt vi surströmming ihop. Då tyckte jag att det var jättegott och på den vägen är det. Nu har det blivit lite av en ritual, säger hon.
Burken med den syrade fisken förvaras bäst i kylskåp till alldeles precis innan öppnandet. Det är också en speciell konst att öppna en surströmmingsburk. Den ska vinklas i 45 grader och punkteras i övre kant. Därefter öppnas den lugnt och försiktigt.
- jag brukar öppna den i en plastpåse, annars finns det risk för att det skvätter i hela köket, säger Britt Söderholm.
Hur ska man då angripa surströmmingen om man är en riktig novis?
- Jag brukar äta den med traditionella tillbehör och det är nog det bästa sättet att börja på. Sedan äter jag sällan mer än tre stycken, det brukar vara ganska lagom. Jag tycker inte att man ska äta någon förrätt eller så, men efter maten kan det vara gott med en ostsmörgås, säger Britt Söderholm
De traditionella tillbehören är potatis, lök, smör och ost som serveras tillsammans med fisken i en tunnbrödsklämma.
- Jag har hårt tunnbröd och mandelpotatis. Det går kanske med vanlig potatis också, men då måste den vara riktigt fin. Sedan ska potatisen vara så varm att smöret smälter och rinner lite. Då känns det att man äter surströmming på riktigt, säger Britt Söderholm.
Men för den som är nyfiken rekommenderar surströmmingsakademien på Ulvön utanför Örnsköldsvik lite mer udda tillbehör. Messmör, rödlöksmarmelad eller rödbetor till fisken med den pikanta aromen är några förslag som akademien lyfter fram.
- Ja, det kanske vore något att pröva. Men något som jag gör är att jag alltid avslutar måltiden med en tomat. Det är för att rensa smaklökarna och få bort den sista smaken av surströmmingen.
Hur hanterar då Britt Söderholm den beryktade surströmmingslukten?
- Det är inga problem alls. Snarare tvärtom, direkt när burken är öppen blir man väldigt sugen på surströmming. När jag bodde i hyreshus med sju våningar i Stockholm brukade grannarna komma och ringa på när vi öppnade surströmmingsburkarna. Ibland fick de också vara med och kalasa.