– Vi bakar eget bröd i våra kök så nu har vi bjudit in en av Sveriges bästa bagare till en brödkurs, säger Robert Henriksson, enhetschef på service och teknikförvaltningen i Katrineholm.
Hela onsdagen ägnades alltså åt att baka nyttigare bröd. En lärdom som skolbarn i både Vingåker och Katrineholm så småningom ska få ta del av.
– Sébastien Boudet har visat olika tekniker så nu ska vi dra igång med surdeg i våra skolkök, säger Robert Henriksson och tuggar i sig av det sega brödet.
Några av de som jobbar i köket på Duveholmsgymnasiet, där kursen hölls, tyckte att bakningen av surdegsbröd var både mer naturlig och enklare.
– Vi slipper bland annat använda jäst nu, säger Marina Olsson, en av de som ska baka surdegs bröd på Duveholmsgymnasiet framöver.
Sébastien Boudet, känd från tv-programmet Dessertmästarna i Kanal 5, är en eldig och karismatisk talare när han går loss om surdegens fördelar.
– Alla kockar känner att det är något fel med brödet i dag och jag hjälper dem att baka bättre bröd, säger Sébastien Boudet.
Han förklarar att den långa jäsningsprocessen i surdeg är det som gör det nyttigare.
– Gluten och stärkelse bryts ner i jäsningen istället för i din mage vilket gör dig trött. Bryts det ner utanför kroppen så blir det segare och man får tugga mer. Det är nyttigare, säger Sébastien Boudet.
I hans sätt att baka bröd finns en klar kritik mot hur dagens kommersiella brödkultur växt fram. Vitt siktat mjöl utan näring gör att brödet blir onyttigare, menar han.
– Vitt mjöl är som att äta rent socker, säger han och pekar också på hur lantbruket har förändrats där man konstgödslat och tagit fram vetesorter som ska växa snabbare. Sammantaget en oroväckande utveckling, om man får tro Sébastien Boudet
Han är dessutom en varm förespråkare av ekologiska råvaror.
– Varför skulle jag använda det som är besprutat med gift, frågar han retoriskt. Bröd är ett livsmedel, ett medel till liv, säger Sébastien Boudet.