Här odlar kommunen grönsaker till äldre och skolbarn

I ett nytt projekt ska Katrineholms kommun odla egna grönsaker och kryddor till de kommunala köken. Går första försöket bra kan det komma att utökas nästa år. "Det hänger på att kunna tajma in allting rätt", säger trädgårdsmästaren Ingert Rydberg.

Trädgårdsmästaren Ingert Rydberg är arbetsledare i växthuset Rosenholm.

Trädgårdsmästaren Ingert Rydberg är arbetsledare i växthuset Rosenholm.

Foto: Anton Swärdhagen

Katrineholm2024-07-24 21:00

Nyheten i korthet

  • Katrineholms kommun har inlett ett projekt där de odlar egna grönsaker och kryddor för kommunala kök, med målet att till viss del försörja skolor och äldreboenden.
  • Projektet startades av trädgårdsmästaren Nina Kettunen och har nu fått liv i kommunens växthus på Rosenholm.

Grunden till detta projekt lades av kollegorna Nina Kettunen och Patricia Naumanen på kommunen redan för flera år sedan.

– Jag brinner för att förvalta skattemedel på bästa sätt och tycker att man ska samarbeta mellan de olika delarna i kommunen. Så jag föreslog det till min dåvarande chef, säger Nina Kettunen på service- och teknikförvaltningen.

undefined
"Det ligger rätt i tiden nu att prata om biologisk mångfald och grad av självförsörjning och vi har utmärkt odlingsmark i kommunen. Vi behöver förbereda oss på framtiden", säger trädgårdsmästaren Nina Kettunen.

Så småningom fick de möjlighet att undersöka hur man rent praktiskt skulle kunna odla grönsaker i kommunens växthus.

– Jag är så exalterad över att det blir av! Det kan ibland vara lite trögt inom kommunen för att det är många som ska vara med och besluta. Det här är också en så liten mängd, testet går ut på att se hur stor skörden blir, hur vi kan hantera ohyra och hur vi kan leverera det på ett bra sätt. Det ska bli spännande att se hur det går, men jag tror att alla kommer att vinna på det, säger Nina Kettunen.

– Det är så kul att det faktiskt händer, lägger Patricia Naumanen till.

undefined
Rosenholms växthus i Katrineholm invigdes den 1 juli 1989 och har två växthus på sammanlagt drygt 1600 kvadratmeter.

Kommunens egna växthus ligger på Rosenholm, där man varje år odlar runt 50 000 plantor som placeras ut i offentligheten, som kommunala rabatter och parker. Där är planen att man nu ska kunna förse köken hos både skolor och äldreboenden med färska, lokalproducerade grönsaker och kryddor.

Och eftersom intresset för de julstjärnor som odlas där mellan augusti och december har minskat med tiden, fanns det numera hål att fylla på några av Rosenholms odlingsbord.

– Det gäller att få in den här i produktionen på ett bra sätt, för till slutet av juli är det fullt med sommarblommor. Vi provade under förra året med ett par bord sallad för att se hur det funkade med bevattning och sånt. Nu är tanken att vi provar i större skala och sen drar vi igång ordentligt nästa år, säger Ingert Rydberg, arbetsledare på Rosenholms växthus.

undefined
Bakom Ingert Rydberg växer tomater i långa rader som ska fraktas till de kommunala köken när de vuxit färdigt.

Men förhoppningen är inte att helt ersätta de grönsaker som idag köps in till de kommunala köken. Det har växthuset inte plats för.

– Tanken är att det vi får ska vara ett tillskott, vi vet inte alls hur det kommer att gå. Köken vill helst ha gurka och tomat men vi har lite andra sorter än de brukar köpa in för att det ska passa våra lokaler.

undefined
Här kämpar de små gurkplantorna på.
undefined
"Vi har alltid hållit våra växter med så lite vatten som möjligt så att de blir kompakta och stabila. Men grönsaker ska vattnas mycket mer, så det är lite ovant", säger Ingert Rydberg.

Hur känns det att vara igång?

– Det är jättespännande att vi får möjligheten att prova det här! Det blir lite variation, annars har vi en bestämd cykel av blommor hela tiden: det är vårblommor, sommarblommor och vinterblommor.

Det är också något nytt för Ingert som tidigare enbart odlat grönsaker på hemmaplan, och aldrig i den här skalan.

– Och det känns roligt att vi inte har något krav på oss, vi kan testa oss fram, som med bevattning. Vi har alltid hållit våra växter med så lite vatten som möjligt så att de blir kompakta och stabila. Men grönsaker ska vattnas mycket mer, så det är lite ovant.

undefined
Sallad går relativt lätt och snabbt att odla och på Rosenholm finns några olika sorter.
undefined
Gräslök odlas också i växthuset.
undefined
Små gurkplantor som senare ska planteras om i större krukor.

Numera har Rosenholm dessutom avancerad LED-belysning på flera av odlingsborden. Där kan man styra färgen på ljuset för att bättre passa de aktuella växterna behov.

– Vi har några procents blått ljus för att plantorna ska rota sig mycket, då blir de kompakta.

Hur har det gått då?

– Hittills har det gått över förväntan. Det blev ju lite stressigt eftersom vi var tvungna att vänta med att så tills i mitten av juni men det har växt bra. Det hänger på att kunna tajma in allting rätt, men än så länge går det bra och förhoppningsvis lär vi oss av det vi gör i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!