Lägret, som arrangeras av Föreningen för alla Katrineholm, lokala idrottsföreningar och Riksidrottsförbundet Sisu, är öppet för barn i åldrarna 8-12 år (födda 2015-2011). Platsen är Katrineholms Sportcentrum och i år är det vecka 27 som gäller, det vill säga den 3-7 juli.
Jonas Nilsson, som både jobbar på Sisu Sörmland och är en av ledarna för lägret, tycker att det är fantastiskt att det har hållit på så länge.
– Det är jättekul, det trodde man inte när man började. Framförallt att det är så pass uppskattat, nu har vi dessutom de som har varit deltagare som blir ledare här. Vi är jättestolta över verksamheten och hur den har förändrats över tid. Vi har verkligen varit flexibla och utvecklat innehållet från år till år, säger han.
Varje år tar de emot omkring 200 barn som i 15-16 grupper får prova på allt mellan traditionella sporter som fotboll och bordtennis till skateboard och bågskytte.
– Grenarna brukar variera lite från år till år, det styrs av vilka föreningar som har möjlighet att medverka.
Även under pandemin höll de igång, berättar Nilsson.
– Det har varit några stökiga år med lockdown och så, men vi har aldrig behövt ställa in. Vi har kunnat ha det varje år med lite anpassningar. Så det har gått åt mycket handsprit.
Bland deltagarna varierar det mellan redan väldigt sportintresserade barn och i princip nybörjare. Men enligt Jonas Nilsson finns det ingen risk att några är bäst på allt.
– Det är mixade grupper och i och med att man går runt och provar olika idrotter är man naturligt bra på olika saker. De upptäcker också att man kan idrotta av olika anledningar – att det är kul eller att man är väldigt duktig.
Även ledarna är en bra mix av människor, berättar han.
– Vissa har väldigt mycket erfarenhet av idrott och andra har ingen, så de lär sig också mycket. Det är egentligen bakgrunden till att Summer camp kom till, att vi ville utbilda nästa generations idrottsledare. Vi ser också att de kommer tillbaka och leder de olika stationerna, så de får förhoppningsvis med sig en massa bra saker. Vi är ofta deras första referenser när de söker jobb.
De omkring 60 ungdomar som är ledare varje år är kommunala sommarjobbare som får en två veckors utbildning av Sisu Sörmland.
– De har ansvar för grupperna och följer med till de olika stationerna. De är nya varje år och sen är det kanske 40 föreningsledare som är med och driftar de olika stationerna.