Följ med in i lyxgarderoben – succé för nytt koncept

Nu börjar Katrineholms kommuns balbank växa, med både balklänningar, studentklänningar och kostymer. "Min förhoppning är att plaggen ska vara med och skapa nya minnen", säger Maud Andersson, som arbetar med banken.

Maud Andersson på Balbanken/Fritidsbanken är överväldigad över att så många letat igenom sina garderober på jakt efter klänningar och kostymer att skänka.

Maud Andersson på Balbanken/Fritidsbanken är överväldigad över att så många letat igenom sina garderober på jakt efter klänningar och kostymer att skänka.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2024-04-06 06:35

Nu börjar nya kommunala initiativet balbanken fyllas med katrineholmarnas skänkta festkläder. 

Från balbanken är tanken att man ska kunna få låna festkläder, att ha på exempelvis stundande studentbal på Hedenlunda slott, eller på någon annan fest, utan att behöva ruinera sig på en klänning eller kostym som man kanske bara använder en gång. 

För ett par veckor sedan ordnades insamling av festkläder på Ica Maxi. 

– Vi fick in ungefär 25 balklänningar. Nu är vi uppe i cirka 75 uppsättningar, med både klänningar och kostymer, plus lite skor och slipsar, säger Maud Andersson, som annars jobbar med Fritidsbanken som ligger vägg i vägg med balbanken. 

undefined
"Alla plagg bär på en historia. Det känns fint att folk är villiga att dela med sig av sina plagg och låta fler personer bära dem och skapa nya minnen. Jag blir tårögd bara jag pratar om det", säger Maud Andersson.

Både storlekarna och snittet på klänningarna som lämnats in, varierar. 

– Det är väldigt många balklänningar modell längre, som är otroligt fina. Det är också mycket kostymer i fint skick, en del är nästan oanvända. Det är också en del lite kortare studentklänningar. 

Alla de fina kläderna bär sin egen historia och många som lämnar in plagg berättar om när de hade klänningen eller kostymen. 

– Det är så unikt, säger Maud Andersson. 

Vill man låna en klänning eller kostym i balbanken får man göra det i två veckor. Man behöver inte tvätta plaggen innan man lämnar tillbaka dem. 

– Vi tar tillbaka dem och gör rent och lagar om det behövs. Vi har också material för att ändra, om det skulle vara behov av det. Man kan göra så mycket men ändå ha plaggen kvar. 

undefined
Den gråa klänningen till vänster är Maud Anderssons favorit, berättar hon.

Hon har en egen favorit i samlingen. 

– Det är en grå klänning som är så otroligt fin i skärningen. Den är cirka 15 år gammal. Det var en dam som lämnade in den. Hon kom tillbaka dagen därpå och då hade hon prislappen och extra strass-stenar till klänningen med sig. Hon sa att hon bara hade använt den en gång. 

Det tycks ganska ofta vara de finare balklädernas öde; de används bara en gång. 

– Ofta är det föräldrar som kommer in med dotterns klänning och säger att hon bara använt den en gång och inte kommer att använda den igen. Min förhoppning är att plaggen ska vara med och skapa nya minnen, säger Maud Andersson. 

Initiativet till balbanken i Katrineholms kommun kom från ett skolmöte, där Amanda Dahlström, kurator på Lindengymnasiet, och Maria Ekengren, områdespolis, deltog. 

undefined
Cirka 75 uppsättningar, klänningar och kostymer, har än så länge samlats in till Balbanken. Där vem som helst får låna festkläder gratis under två veckors tid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!