På måndagen mer eller mindre dränktes koloniområdet i Lasstorp av vatten. Hittills har det bara inträffat vid några enstaka tillfällen det här året, vilket kolonisterna kan tacka vädergudarna för. Faktum kvarstår att förödelsen är lika stor varje gång det inträffar.
– Det står vatten överallt och även på ställen där det inte brukar vara. Att försöka få bort vattnet med en pumpbil är svårt eftersom det handlar om så stora ytor. Det är en renspolning av parkeringsytorna på Lövåsen och på närliggande ytor som hamnar i våra trädgårdar, säger Urban Lundin, ordförande i Lasstorps koloniförening.
Att diket svämmar över då och då är knappast någon nyhet. Inte heller den pågående strid som finns mellan föreningen och kommunen om vad som ska hända med koloniområdet framöver. Det har tidningen rapporterat flitigt om under det senaste halvåret. I slutet av april konstaterade kommunstyrelsens tidigare ordförande, Göran Dahlström (S), att det enda alternativet är att föreningen måste flytta.
Nu när Göran Dahlström har lämnat sina uppdrag och den tidigare mark- och exploateringschefen Mats Lundevaller har slutat, hoppas Urban Lundin att kommunen ska tänka om kring framtidsplanerna.
– Det är en chans för kommunledningen att titta på en annan lösning. Jag tycker att det är bra att vi har en god ton mot varandra, men det är ingen glädje för oss kolonister om vi ändå tvingas flytta. Om vi bara ska le mot varandra kommer vi ingenstans, därför förbehåller vi oss rätten att agera via media och andra myndigheter. Det är kommunen som borde ha hittat en lösning på dagvattenfrågan innan de började exploatera på Lövåsen. Att då tänka att man får offra kolonilotterna är omoraliskt, säger Urban Lundin.
Varken kommunekolog Linda Aldebert eller samhällsbyggnadsförvaltningens chef, Stefan Jansson, har gått att nå för en kommentar då båda är lediga. Johnny Ljung, infrastrukturchef, säger att han inte kan uttala sig.
– Jag har inget mer att tillägga än det som sagts tidigare. Stefan får uttala sig när han är tillbaka från sin semester, säger Johnny Ljung.