Stressen ökar hos unga tjejer

Många unga tjejer känner sig alltmer stressade, visar landstingets undersökning.

IMG_3624drag.jpg

IMG_3624drag.jpg

Foto:

Katrineholm2014-10-10 16:30

Både upplevd stress och symtom som ont i magen och huvudet har ökat.

Under tio år har landstinget Sörmland genomfört enkätundersökningar i årskurserna 5, 7, 9 samt andra året på gymnasiet. Frågorna handlar om elevernas hälsa, livsstil och hemförhållanden. Resultaten från den senaste enkäten "Liv och hälsa ung", som skickades ut i våras visar en tydlig trend att unga, i synnerhet tjejer, upplever sig vara mer stressade.

Totalt känner sig sju av tio flickor i länet stressade. Sara Arnold och Badri Hassan som går sista året på vård- och omsorgsprogrammet på Ellwynska skolan i Katrineholm tycker att undersökningen beskriver väl vad de upplever i vardagen.

– Man vill plugga, träna och träffa kompisar men oftast känner jag mycket stress för att jag inte hinner med allt, säger Badri Hassan.

Fysiska symtom, som ont i huvudet och magen har ökat med tiden. Enligt enkäten har nästan en av fem tjejer på gymnasieskolorna i Katrineholm ont i huvudet mer än en gång i veckan. I Vingåker är det nästan en av tre, vilket är över snittet för länet.

– Jag har ofta ont i huvudet, och känner mig matt i kroppen, säger Sara Arnold.

– Förra veckan somnade jag två gånger på lektionstid, det var jättepinsamt, fortsätter hon.

– Det har hänt mig med. Och när jag sover brukar jag drömma om att jag har tagit studenten, säger Badri Hassan och skrattar.

Badri Hassan berättar att hon gick ner tio kilo i slutet på tvåan, då de hade som mest att göra.

– Jag tränade inte eller något, det var uppenbart stressen i slutet på terminen som var orsaken, säger hon.

De uppger båda att skolan känns som det största stressmomentet. Slutet på gymnasietiden närmar sig, och de vill båda göra bra ifrån sig.

– Hamnar man efter lite så blir snabbt allting gjort halvdant, och då blir det svårt att få de betyg man vill ha, säger Sara Arnold.

Men ofta är det att få alla delar av livet att gå ihop som blir problematiskt.

– Pengar är också ett stort stressmoment. Bidraget räcker inte långt, och då vill jag extrajobba, vilket tar ännu mer tid ifrån en, säger Sara Arnold.

De hoppas att stressen släpper när de väl är klara med studierna, även om viss ångest kring situationen på arbetsmarknaden finns.

– Skolan spiller över på ens fritid, den tar liksom aldrig slut. Ett jobb kan man i alla fall gå hem ifrån, säger Sara Arnold.

– Samtidigt så är det så jobbigt när man är tjej, man ska liksom alltid vara perfekt och man har mycket högre krav på sig, säger Badri Hassan.

Vem säger det?

– Hjärnan säger det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om