Stort problem med olovliga andrahandsuthyrningar

Fusket kring olovliga andrahandsuthyrningar har gäckat KFAB i flera år. Numera jobbar man systematiskt för att hitta syndarna. Folkbokföringsregister, adresslappar och parkeringsplatser kan vara viktiga komponenter för att nå framgång.

De flesta som hyr ut i andra hand gör det inte på ett lagligt sätt. I alla fall inte hos KFAB.

De flesta som hyr ut i andra hand gör det inte på ett lagligt sätt. I alla fall inte hos KFAB.

Foto: Christine Olsson/TT

Katrineholm2022-03-24 06:58

Andrahandsuthyrningar som godkänts av fastighetsägaren är inte särskilt vanliga i Katrineholm, i alla fall inte hos det kommunala fastighetsbolaget KFAB eller hos den privata aktören Hyreshuset. Totalt hos båda förekommer enbart en handfull sådana kontrakt. För att de ska godkännas handlar det oftast om att personen ska testa att bo tillsammans med någon eller studera på annan ort.

Däremot är fusket kring olovliga andrahandsuthyrningar ett stort problem. I alla fall har KFAB märkt av en ökning de senaste åren. Det berättar Aulis Määttä-Hallin, som är boendekonsulent på fastighetsbolaget.

– Problemet växte ganska snabbt när det började bli svårt att få tillgång till lägenheter. Därför jobbar vi numera aktivt för att hitta fuskarna. Vi gör kontroller på adresser och tittar efter vilka namnlappar som sitter på dörrarna, men också vem som äger bilen som står på en hyrd parkeringsplats. Kartläggningen är ett omfattande arbete, säger Aulis Määttä-Hallin.

Enligt honom har det förekommit ett hundratal olovliga andrahandsuthyrningar de senaste fem åren. När den som står på förstahandskontraktet får kännedom om att fastighetsägaren vet vad som pågår, är det många som själva säger upp kontraktet.

– De flesta vet att lagen är sträng kring olovliga andrahandsuthyrningar. Sedan en tid tillbaka har vi också installerat vattenförbrukningsmätare i flera lägenheter. Eftersom vi vet hur den genomsnittliga förbrukningen per person ser ut, kan vi genom mätaren lätt se hur många det är som egentligen bor i lägenheten.

Skulle det visa sig att personen på förstahandskontraktet har bytt folkbokföringsadress, blir det också uppsägning.

– Det blir det även om jag kommer på att personen på kontraktet inte själv bor där, även om den är skriven där, säger Aulis Määttä-Hallin.

Om personen både hyr ut olagligt i andra hand och tar ut ockerhyra, kan man dessutom dömas till böter eller fängelse i upp till två år.

Även Hyreshuset jobbar systematiskt för att hitta hyresgäster som hyr ut olagligt. I dagsläget är det dock inget utbrett problem hos dem.

– Vi upptäcker något enstaka fall ibland, då är det oftast grannar som har larmat. När vi tog över ett fastighetsbestånd för några år sedan hade vi dock ett större antal ärenden, säger Emma Cosmo, uthyrningschef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!