En grusplan lyses upp av strålkastare från flera fordon. I duggregnet arbetar flera män och kvinnor tyst och effektivt, trots att de kommer från flera olika organisationer.
– En slang på hydraulkranen sköt och då började den läcka olja. Vi var snabbt på plats och försökte blockera det med (saneringsgranulatet) Absol och sopa det så det inte kom ned i dagvattenbrunnen, säger Skandinaviska byggelements produktionsledare Jens Mortensen.
Det var när väggsektioner skulle lastas ombord på en lastbil vid 18-tiden som kranbilens hydraulslang sprang läck. Personal rusade till, vallade av brunnen, begränsade spillet med specialutrustning och sög upp oljan med en våtdammsugare, även nere i brunnen.
Läckor på några tiotals liter är inte ovanliga, men här ska det ha rört sig om 300 liter av den miljöfarliga oljan. Efter omkring 20 minuter larmades Räddningstjänsten, uppger ett ögonvittne.
Styrkeledare Andreas Mokvist från Räddningstjänsten prisar de inblandades snabba insats.
– Chauffören tillsammans med killarna på fabriken har gjort ett jättejobb.
Miljöinspektör Jenny Herbertsson stod och lagade mat när hon fick larmet. Hon visste vad den så kallade sårvärdeskartan visar: Området är "rött" – åsen är helt genomsläpplig ned till grundvattenmagasinet. Hydraulolja där skulle innebära en irreparabel skada, omöjlig att rena.
– Min första tanke var "vad är det för underlag"? Det var ju grus, men hårt packat. Och det var tur att det inte var i vattentäkten.
Hon kopplade in miljörestvärdesledare Thomas Grauers i Västervik och de instruerade företaget att låta en grävmaskin omedelbart samla in den förorenade jorden. Under torsdagen ska prov tas både på marken och flaket. I kvällsmörkret var det dessutom alltför svårt att hitta ytvattenutloppet – förmodligen ett dike i skogen i närheten – och där skulle under torsdagen oljeabsorberande länsar placeras.
– Men bedömningen har ändå varit att man fått bort det mesta, säger Herbertsson, som även hon berömmer det inblandade företaget för "fantastiska" insatser – vilket hon säger inte hör till vanligheterna i sådana här sammanhang.
Sörmlands vatten är också inkopplade. Det var under onsdagen ännu oklart hur mycket olja som hann försvinna i brunnen eller ned i marken, men enligt kommunen misstänks inte företaget för försumlighet.