För tio år sedan inleddes arbetet med att byta ut belysningen i kransorterna från högtrycksnatrium till led, vilket färdigställdes under 2019. I centralorten är däremot nästan all gatubelysning fortfarande högtrycksnatrium, vilket ger ifrån sig ett gulaktigt sken.
Nu ska det bli ändring på det. I en första etapp ska över 800 armaturer på energislukande 100 watt respektive 150 watt bytas till led.
– Bogfelts har fått uppdraget. Mellan tummen och pekfingret sparar vi ungefär 150 000 kronor eller 115 000 kilowattimmar varje år med de här lamporna, vilket är mycket pengar. Många upplever också det vita ljuset som trevligare. Ännu en fördel som många inte tänker på är att dessa nya armaturer inte går sönder lika ofta som de gamla, säger Daniel Lagmyr, drifttekniker i kommunen.
Armaturbytet genomförs främst på lite mer trafikerade gator, där stolparna oftast är 10–12 meter höga.
Det handlar bland annat om Stora Malmsvägen, Värmbolsvägen, Vingåkersvägen, Oppundavägen, Kerstinbodagatan, Högmossevägen, Ljungvägen, Storgatan, Bievägen, Trädgårdsgatan, Sveavägen, Linnévägen och Malinbodavägen.
Arbetet påbörjas nästa vecka och planeras vara färdigt vecka 47, näst sista veckan i november. Entreprenören har dock till den sista januari på sig att bli helt färdig.
– Budgeten är satt till 4,6 miljoner kronor, men det kan säkert bli några mindre justeringar, säger Daniel Lagmyr.
Tidigare satt det kvicksilverlampor i gatubelysningen, men 2003 började de fasas ut och ersättas med högtrycksnatrium. Det är alltså över 20 år sedan och vissa av armaturerna börjar uppnå sin tekniska livslängd. Planen är att successivt byta ut all belysning till led.
– Efter det här bytet är det mellan 3 000 och 3 500 gamla armaturer kvar att byta. Det är en politisk fråga, men min förhoppning är att i framtiden byta ut även dem. Dessa sitter främst på villagatorna och utmed flera gång- och cykelbanor.
De kommande veckorna får katrineholmarna räkna med viss trafikpåverkan när bytet genomförs.
– Vi vill att man tar det lugnt förbi våra arbeten, men bytet borde inte leda till jättestor påverkan, säger Daniel Lagmyr.