Länsstyrelsens stöd till bredbandsutbyggnaden på landsbygden innebär att 90 procent av alla hushåll ska ha minst 100Mbit/s inom fem år, Katrineholms kommun har dessutom gått steget längre och sagt att 95 procent ska ha bredband till 2020.
Länsstyrelsen i Sörmland har fått 113 miljoner till sitt förfogande för bredbandsprojektet och nu har runt 30 ansökningar kommit in från olika byalag.
– Vi har fått in sex ansökningar i kommunen och byggs det motsvarar det ungefär 1500 permanentboenden. Det är sex byalag i gång i Katrineholm och vi jobbar vidare med dom, säger Michael Fransson, Katrineholms kommuns bredbandsutvecklare.
Han fortsätter:
– Sen kommer vi uppsöka de områden som inte sökt och hjälpa igång och samla upp de områderna, projektet är till 2020 och det kommer säkert hända saker tills dess. Jag är inte förvånad över intresset.
Godkänns de 30-talet ansökningarna ser dock alla pengar ut att vara slut redan nu, men Länsstyrelsen i Södermanland hoppas att de kommer få mer pengar till projektet.
– Pengarna är på väg att ta slut och det kommer behövas mer, det krävs betydligt mer än 113 miljoner. Det är ett stort intresse i länet och det är också många som inte har skickat in än. Vi får signaler hela tiden att nya byalag är på gång i olika delar av länet och vi skulle kunna göra av med lika mycket pengar igen. Men nu är det här en fråga för riksdag och regering om vi ska få mer pengar, säger Jan Peterson, bredbandssamordnare på Länsstyrelsen i Södermanland.
Du säger att pengarna är på väg att ta slut, är det ändå lönt att skicka in en ansökan?
– Ja, man vet aldrig vad som händer och det är inte säkert att alla ansökningar som kommit in blir godkända, vi har en poängskala där man måste upp i ett visst antal poäng för att en ansökan ska beviljas. Det handlar bland annat om hur hög anslutningsgrad det är i området. Så vi uppmanar folk att fortsätta söka, det kan komma in nya pengar och har man då en ansökan inne hos oss så finns det en möjlighet.