Stort intresse för nya yrkeshögskoleutbildningar

Utbildningen till kyl- och värmepumpstekniker är tillbaka i Katrineholm efter några års uppehåll. "Det är extremt stor efterfrågan på den här typen av arbetskraft", säger utbildaren Ulf Wistrand.

19-årige Hampus Ström från Falun utbildar sig till kyl- och värmepumpstekniker på INSU i Katrineholm.

19-årige Hampus Ström från Falun utbildar sig till kyl- och värmepumpstekniker på INSU i Katrineholm.

Foto: Joachim Sorbe

Katrineholm2020-10-18 08:34

INSU har nu dragit igång alla sina nio yrkeshögskoleutbildningar. Fyra av utbildningarna är nya för i år: kyl- och värmepumpstekniker, installationssamordnare, kalkylator inom EL och VVS-ingenjör.

– För ett år sedan hade vi fem utbildningar vid samma tid. Nu har vi nio. Alla har kommit igång och det är i stort sett fulla klasser, säger Maria Tengner, verksamhetsansvarig för Yrkeshögskolan på INSU.

YH-utbildningar är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teori med praktiskt lärande på en arbetsplats. YH-utbildningar erbjuds inom branscher där det finns ett uttalat behov av välutbildad arbetskraft.

– Det är ju det som är styrkan med yrkeshögskolan: Du får bara starta om det finns ett stort behov av kompetensen och eleverna har mycket praktik, LIA. De får en fot in i arbetslivet medan de studerar, säger Maria Tengner.

– Det har varit ett väldigt högt tryck på yrkeshögskolan i hela landet i och med corona och att många har blivit korttidspermitterade och uppsagda. Regeringen har satsat mer pengar och det finns fler platser än tidigare år.

undefined
Maria Tengner, verksamhetsansvarig för Yrkeshögskolan på INSU. "Det har varit ett väldigt högt tryck", säger hon.

Åtta av INSU:s nio yrkeshögskoleutbildningar är på distans. Utbildningen till kyl- och värmepumpstekniker har dock förlagts till Katrineholm och är därmed tillbaka på orten efter några års uppehåll.

– Vi är jätteglada över att ha fått tillbaks den, säger hon.

Utbildningen pågår i 1,5 år och en tredje del av studietiden består av lärande i arbete, LIA. I INSU:s utbildningslokaler på Kungsgatan 2A i Katrineholm finns ett fullt utrustat kyllaboratorium.

INSU ägs av branschorganisationen Installatörsföretagen. Hos INSU finns gymnasium, företagsutbildningar, lärlingsutbildningar och yrkeshögskola.

– Vi har utbildningar över hela landet, både att vi åker ut till olika företag och att de kommer till oss. Vi bedriver även livesänd undervisning på distans. Det har ökat lite nu i och med corona, säger Maria Tengner.

INSU har cirka 30 anställda och beräknas omsätta cirka 74 miljoner kronor i år. INSU:s utbildningscenter ligger i Katrineholm och i Nyköping.

Bland deltagarna på INSU:s yrkeshögskoleutbildningar finns både personer som kommer direkt från gymnasiet och personer som har arbetat ett tag. Utbildningen till kyl- och värmepumpstekniker har 31 deltagare. Totalt hade utbildningen plats för 35 deltagare. På grund av coronasituationen bedrivs utbildningens teoretiska delar distans. De praktiska momenten genomförs i mindre grupper på INSU i Katrineholm.

– Vi kan inte samla hela klassen på ett coronasäkert sätt just nu, säger Tengner.

En av eleverna på utbildningen är 19-årige Hampus Ström från Falun. Han har valt att utbilda sig till kyl- och värmepumpstekniker eftersom han tycker att det är intressant och att det är ett bristyrke.

– Det verkar lite avancerat. Det är inte det vanliga enkla. Det finns mycket möjligheter. Det är lätt att få jobb, säger han.

På gymnasiet gick han teknikprogrammet med produktionsinriktning och fick bland annat lära sig att svarva. Han hörde talas om yrkeshögskoleutbildningen genom släktingar som jobbar i branschen. Han räknar med att få praktik på ett installationsföretag som sysslar med bland annat värmepumpar och kylskåp i hemstaden Falun.

Hampus Ström har fått ett gott intryck av utbildningen som startade den 6 september.

– Det verkar kul. Alla verkar ha hyfsad koll och det är bra lärare.

Ulf Wistrand är utbildare på utbildningen till kyl- och värmepumpstekniker. Han berättar att eleverna har vitt skiftande bakgrund.

– Vi har ju alltifrån ekonomer till bilmekaniker. Det finns behov av alla typer. Man behöver inte vara så genompraktisk för att ta till sig utbildningen.

undefined
Utbildaren Ulf Wistrand menar att efterfrågan på kyl- och värmepumpstekniker är stor. – Hela branschen är under stor förvandling.

Efterfrågan är stor på kyl- och värmepumpstekniker.

– Hela branschen är under stor förvandling. Man byter ut de gamla för miljön farliga köldmedierna till sånt som är miljövänligt. Alltifrån ICA-butiker till kontor, och villor byter till miljövänliga alternativ, säger Ulf Wistrand.

Statistiken visar även att många av de som gick ut INUS:s yrkeshögskoleutbildningar förra året har fått jobb.

– Så många som över 80 procent har idag ett arbete som motsvarar deras utbildning. Det är jättekul att se att så många når sina mål! I februari kan man börja söka till de yrkeshögskoleutbildningar som börjar nästa höst, säger Maria Tengner.

YH-utbildningar på INSU

Kyl- och värmepumptekniker 

VVS-ingenjör 

Kalkylator inom VVS

Projektledare VVS

Elteknikingenjör med AL 

Auktoriserad Elinstallatör

Installationssamordnare 

Projektledare EL

Kalkylator inom EL

Karta: INSU
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!