Stort byggprojekt ska pågå i flera år – brist på kapacitet

Vattenfall har beviljats tillstånd att bygga en ny elledning mellan Katrineholm och Hedenlunda. Planen är att skopan ska sättas i backen tidigast nästa höst. "Vi måste kämpa på för att hinna med i den här elektrifieringsvågen", säger Tomas Carlefalk.

Den befintliga luftledningen mellan Katrineholm och Hedenlunda ska utökas med ytterligare en. Bilden är tagen utanför Ramsjöhult.

Den befintliga luftledningen mellan Katrineholm och Hedenlunda ska utökas med ytterligare en. Bilden är tagen utanför Ramsjöhult.

Foto: Jimmy Persson

Katrineholm2024-09-01 20:30

Kapaciteten i Katrineholms elnät räcker inte för att ansluta Amazons tre kommande serverhallar. Därför ska en ny luftburen elledning byggas mellan Lövåsen och Hedenlunda. Projektet har pågått i flera år, men det är först nu som ledningen kan bli verklighet på riktigt. 

I våras beviljades Vattenfall tillstånd att uppföra den första etappen, mellan Lövåsen och Speteby utanför Valla. Även etapp två, fram till Hedenlunda, fick grönt ljus av Energimarknadsinspektionen, men överklagades till domstol. I juli meddelade Mark- och miljööverdomstolen att man nekar prövningstillstånd.

Det innebär att båda etapperna har vunnit laga kraft och att projektering kan påbörjas. Först ska etapp ett projekteras och byggas. Projekteringen startar i höst, men byggstarten sker tidigast nästa höst. I slutet av 2027 ska ledningen fram till Speteby vara klar. 

Därefter inleds bygget av etapp två till Hedenlunda. Den etappen beräknas vara färdig 2028 eller 2029. 

Det är Tekniska verken som äger lokalnätet i Katrineholm och har Amazon som elnätskund. Men eftersom det är Vattenfall som äger regionnätet, i det här fallet ledningen som går från stamnätet i Hedenlunda, landar det på dem att förstärka kapaciteten. 

– Här behöver vi få ett starkare och mer robust elnät, säger Tomas Carlefalk, programledare på Vattenfall eldistribution. 

Elledningen kommer att mata 130 kilovolt, men vara byggd för 145 kilovolt. Den ska gå parallellt med den ledning som redan finns.

undefined
Tomas Carlefalk är programledare för industri och data på Vattenfall eldistribution.

Hur känns det att komma i gång?

– Det är jättebra. Det växer så det knakar i det här området, men även på andra ställen. Vi måste kämpa på för att hinna med i den här elektrifieringsvågen som råder. Nu när vi har tillstånd ligger allt i våra händer och det är upp till oss att göra ett bra jobb. 

I projekteringen bestäms exakt var de nya stolparna ska stå, inom den 100 meter breda ledningsgatan. 

– Den här ledningen är inte extraordinärt stor. Den som ska byggas till SSAB i Oxelösund är betydligt kraftfullare. När man bygger 130 kilovolts ledningar används främst trästolpar. I det här fallet kommer ledningen troligtvis att få två trästolpar i bredd. Är det dåliga markförhållanden någonstans utmed sträckan sätter man dessutom stag eller tre stolpar, säger Tomas Carlefalk. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!