Katrineholm är en av 29 städer i Sverige där mätning av antalet obeskattade cigaretter utfördes de första veckorna i juni. Mätningen gick till så, att man plockade, kontrollerade och räknade tomma cigarettpaket på marken och i papperskorgar. De som gjort mätningen är Svenska tobaksleverantörsföreningen, en intresseorganisation för två stora tobaksleverantörer, som nu publicerat resultatet av sin undersökning.
Sammanlagt samlades 10 000 cigarettpaket in från de 29 städerna, där 44,8 procent av befolkningen bor. 91 procent av paketen i hela landet har innehållit beskattade cigaretter. Resten är piratkopior och "övriga obeskattade".
Alla obeskattade cigaretter är inte illegala. Från andra EU-länder får svenskar ta med sig 800 cigaretter för eget bruk, alltså fyra limpor, utan att betala tull. Från länder utanför EU gäller 200 cigaretter; en limpa. Det finns inget sätt att skilja sådana "tax free"-cigaretter som tagits in lagligt, från illegala cigaretter i plockmätningen i papperskorgarna. Illegala cigaretter är dels sådana som man tagit med sig in i landet utöver den lagliga ransonen, dels mer organiserad smuggling, i lastbilar exempelvis, dels piratkopierade cigaretter.
I Katrineholm utgjorde antalet obeskattade paket som fiskades upp ur papperskorgarna 28,7 procent; nästan var tredje cigarett i kommunen är alltså antingen från tax-freeköp, eller helt enkelt illegal. Siffran har ökat med 49 procent sedan den senaste papperskorgsräkningen 2019, medan andelen obeskattade taxfree-paket sjunkit med 70 procent i resten av landet, till stor del på grund av pandemins ändrade resvanor.
Efter Katrineholm när det gäller obeskattade cigaretter kommer Falun med 18,5 procent och Linköping med 15,2 procent.
Men varför är de obeskattade cigaretternas andel störst just här?
– Närheten till Stockholm? Mycket som säljs illegalt är gängrelaterat. Har det kanske gått från få gäng till fler gäng i Katrineholm? Kan det pågå något bygge, där många från Baltikum arbetar, som varit hemma och köpt med sig cigaretter tillbaka?, funderar Jonas Lundqvist, generalsekreterare för tobaksleverantörsföreningen, men han betonar att det handlar om gissningar, säkra svar ger inte undersökningen.
Det kan vara så, skriver Svenska tobaksleverantörsföreningen, att en enskild stor transport kan ha anlänt till Katrineholm strax före mätningen. Den kan i så fall ha översvämmat marknaden med cigaretter just då.
Johnny Onbiner är kommunpolis i Katrineholm. Han konstaterar att man inte vet om papperskorgspaketen är legala eller illegala, men han ser undersökningen som en påminnelse om att se över tobakstillsynen i kommunerna.
– Vi jobbar ihop med kommunerna runt tobakstillsynen. Det har varit färre sådana tillsyner nu under pandemin och det här ger mig anledning att titta djupare i det arbetet.
Han tror dock inte att Katrineholm är någon slags centralort för illegala cigaretter i landet.
– Det går inte att se i undersökningen hur många askar de hittat i just Katrineholm. Stora siffror brukar betyda litet underlag. Jag tror inte vi sticker ut jämfört med andra städer.
I undersökningen beräknas kostnaden för obeskattade cigaretter till omkring en miljard kronor i förlorade skatteintäkter. Därtill kommer fler kostnader när intäkter för illegal cigarettförsäljning landar hos den organiserade brottsligheten.